field-1246620_1920

Minister komt over de brug met correctiekorting Diergezondheidsfonds

19-06-2019

In het stelsel voor de diergezondheidsheffing, die per 1 januari 2018 geldt, is geen onderscheid gemaakt tussen de aard van de varkensbedrijven en de categorie waartoe de gehouden dieren behoren. De POV constateerde dat dit voor een groep varkenshouders leidt tot onevenredige benadeling. De minister heeft deze kwestie nu rechtgetrokken.

Met name fokbedrijven of vermeerderingsbedrijven die biggen afvoeren naar een eigen bedrijf waar speenbiggen worden gehouden, werden benadeeld door de aanvankelijke systematiek. De POV vroeg het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om dit knelpunt op te lossen via een beleidsregel die zich richt op het aanpassen van de heffing over 2019 voor de afvoer van een B- of A-bedrijf naar een eigen E- of F- bedrijf. De minister heeft deze route nu geconcretiseerd. De betreffende beleidsregel is op 17 juni gepubliceerd in de Staatscourant. Hierin is vastgelegd welke varkenshouders recht hebben op een correctiekorting.

Correctiekorting

De correctiekorting geldt voor varkenshouders die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Zij moesten diergezondheidsheffing betalen voor het in 2018 houden van biggen op een A-bedrijf (fokbedrijf) of een B-bedrijf (vermeerderingsbedrijf).
  • Deze biggen zijn in 2018 afgevoerd van het E- of F-bedrijf.
  • De varkenshouders waren tijdens de heffingsperiode dierhouder van het A- en E-bedrijf of het B- en F-bedrijf.

Creditnota

Varkenshouders die recht hebben op de correctiekorting krijgen rond augustus 2019 een creditnota van de RVO. Het correctietarief dat zij per varken terugkrijgen is hetzelfde bedrag als de heffing: 0,1967 euro per afgevoerd varken.

Varkenshouders die voldoen aan de voorwaarden en een bezwaarschrift hebben ingediend, ontvangen van de POV een advies om dit bezwaarschrift in te trekken. Deze zijn dan afgehandeld, waardoor de RVO snel kan overgaan tot terugbetaling. Voor varkenshouders die hun bezwaar niet intrekken, geldt dat het bezwaar eerst moet worden afgehandeld. Hierdoor kan pas in oktober 2019 worden overgegaan tot een mogelijke uitbetaling van de correctiekorting.

Heffing Diergezondheidsfonds varkens 2019

Vanaf 2019 worden de kosten over de verschillende diercategorieën en bedrijfsvormen op advies van de POV evenwichtig verdeeld. Voor verschillende afvoeren gelden dan verschillende gedifferentieerde heffingstarieven.

Varkens

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij