field-1246620_1920

LLTB vecht met succes spuitzones Horst aan de Maas aan

11-06-2019

De Raad van State heeft het Beroep van de LLTB over de spuitzones in het bestemmingsplan buitengebied gegrond verklaard.

In het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan was een spuitvrije zone van 50 meter opgenomen. Deze is van toepassing op alle gronden in gebruik voor de fruitteelt en de boomteelt ten opzichte van bestemmingen zoals woningen (inclusief tuin), sport- en recreatievoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen. Alleen als een fruitteler of boomteler kon aantonen dat er maatregelen werden genomen waardoor er minder drift was, kon de gemeente de afstand verkleinen.

De LLTB vindt dat de gemeente op voorhand rekening moet houden met de aangescherpte regelgeving voor het gebruik van driftarme doppen. Dat betekent dat er minder drift is. Ook moet de gemeente rekening houden met de spuittechniek die de ondernemer toepast en afscherming van het perceel (bijvoorbeeld een haag). Het moet niet zo zijn dat de ondernemer telkens zelf moet aantonen welke maatregelen hij heeft genomen en dat de gemeente daarna de afstand kan verkleinen, aldus de LLTB. Op voorhand moet duidelijk zijn wanneer welke afstand van toepassing is.

De Raad van State heeft de gemeente opgedragen om binnen 26 weken met een nieuwe regeling te komen. De LLTB houdt de vinger aan de pols en gaat de nieuwe regeling kritisch bekijken.

Horst aan de Maas

Pagina delen