field-1246620_1920

Huisvestingskosten inhouden? Agrarisch Keurmerk Flexwonen!

18-06-2019

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen borgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor seizoensarbeid met duidelijke afspraken over bijvoorbeeld kookvoorzieningen, sanitair, hygiëne en onderhoud. Het keurmerk maakt het mogelijk de kosten van die huisvesting via de loonstrook met elkaar af te rekenen.

Om het keurmerk te mogen voeren moet een ondernemer zich jaarlijks door een geaccrediteerde certificerende instelling laten keuren. Aardbeienteler Jan van Meer is de eerste ondernemer die het Agrarisch Keurmerk in ontvangst mocht nemen van Daan Quaars, wethouder Bouwen en Wonen van de gemeente Breda.

‘Als ondernemer wil je goed voor je werknemers zorgen’, aldus Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap bij LTO Nederland. ‘Alleen dan komen ze bij de volgende oogst weer terug. Goede en veilige huisvesting voor een eerlijke huur is daar een belangrijk onderdeel van. Met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen laat je zien dat je de zaken op orde hebt, naar je werknemers maar ook naar de gemeente.’

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) steunt de betrokken partijen in hun ambitie om door middel van certificering van de huisvesting te komen tot een waarborg voor de kwaliteit van die huisvesting. Zij heeft een overgangsperiode tot 1 september 2020 ingesteld, zodat ondernemers die huisvesting volgens de norm van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen bieden onder voorwaarden al de huur mogen verrekenen met het loon van de arbeidskracht.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet u een Certificerende Instelling contracteren en de eigenverklaring ondertekenen. De daadwerkelijk audit mag later plaatsvinden, bijvoorbeeld in combinatie met de audit van GLOBALG.A.P. Certificering vindt plaats door Control Union Certifications, SGS Nederland en Vinçotte ISACert Nederland. Deze CI’s voeren ook in het kader van GLOBALG.A.P. audits uit.

Meer informatie over het keurmerk, de aanmeldprocedure en de normen vindt u op de website van de werkgeverslijn.

Dit is een bericht van LTO Nederland.

Aardbeien Agrarisch Keurmerk Flexwonen

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Fruitteelt