field-1246620_1920

Boeren uit Uganda brengen bezoek aan Limburgse agrarische bedrijven

25-06-2019

Fruitbedrijf MTS Van Herten in Grathem had vorige week wel heel speciaal bezoek. Een zestal boeren uit Uganda (Afrika) kwam een kijkje nemen op het bedrijf om te zien hoe het er in de Nederlandse land- en tuinbouw aan toe gaat.

Door middel van een loting mochten veertien boeren uit Uganda naar Nederland komen om zelf te ervaren hoe Nederlandse boeren en tuinders werken. In kleine groepjes bezochten ze verschillende agrarische bedrijven in Limburg. Waaronder Fruitbedrijf MTS Van Herten, het bedrijf van Giel van Herten, voorzitter LLTB-regio Midden-Limburg.

Samen met Giel en zoon Kay van Herten maakten de Ugandezen een rondje door de boomgaard. Vooral in technieken als de drierijenspuit waren de boeren erg geïnteresseerd. Maar ook zaken als sproeiers en nachtvorst kwamen ter sprake. Dit kennen ze in Uganda niet. In het Afrikaanse land heerst natuurlijk een compleet ander klimaat, maar ook een andere (werk)cultuur en technologische ontwikkeling. Het idee van dit project was dan ook vooral om de boeren ideeën te laten opdoen, die ze eventueel kunnen vertalen naar hun eigen bedrijfsvoering.

De Ugandese boeren spendeerden zo’n drie uur op het Fruitbedrijf. Daarna gingen ze door naar een volgend agrarisch bedrijf om ook daar een kijkje te nemen in het reilen en zeilen van de Nederlandse agro-sector. Voordat ze vertrokken, lieten de Ugandezen nog wel weten wat voor een mooi en interessant bedrijf Van Herten had. Maar of ze hier zelf wilden komen wonen en werken? Nee, dat niet. Het was hier toch te koud.

Bezoek Giel van Herten

Pagina delen