field-1246620_1920

Belangrijkste punten kabinetsvoorstel Klimaatakkoord

02-07-2019

In het kabinetsvoorstel voor een Klimaatakkoord heeft het kabinet verbinding gemaakt tussen de klimaatopgave en opgaven uit de LNV-visie en daarmee gekozen voor een samenhangende aanpak.

De belangrijkste punten uit dit voorstel zijn:

  • Er komt veel samen op het erf van boer en tuinder, waaronder kringlooplandbouw, bodemstrategie, biodiversiteit, ammoniak en PAS.  
  • Totaal stelt het Kabinet tot 2030 930 miljoen euro beschikbaar om boeren en tuinders maatregelen te laten nemen die bijdragen aan een beoogde emissiereductie van 6 megaton CO2-eq. in 2030.
  • Naast klimaatmaatregelen op het gebied van voer, dier, stal, mest en bodem komt er incidenteel budget vrij van 100 miljoen euro voor een impuls in veenweidegebieden in de vorm van compensatie voor het vrijwillig extensiveren, verplaatsing of stoppen van bedrijven.
  • Er komt eveneens 100 miljoen euro beschikbaar voor ondersteunen van doorgaande bedrijven in Natura2000 gebieden gelijktijdig met het versterken van natuurwaarden.

Reactie LTO Nederland

Het kabinetsvoorstel biedt aanknopingspunten om bovenstaande verder uit te werken. We zijn positief over het extra budget wat beschikbaar wordt gesteld, hoewel dit niet voldoende is om zonder meer de ambitie van 6 megaton te realiseren. Mogelijkheden voor aanvullende financiering, waaronder SDE++, dienen dan nader uitgezocht te worden.

Om boeren en tuinders ook klimaatmaatregelen te kunnen laten nemen, is het noodzakelijk dat wet- en regelgeving aangepast wordt, met name op het gebied van mestwetgeving, ruimtelijke ordening en bouwblokvergunningen. Hierover is het kabinet niet helder.

LTO benadrukt dat bij de (gekoppelde) opgaven geen gedwongen krimp van de veestapel aan de orde kan zijn.

Hoe nu verder

De komende maanden gaan we in gesprek met onze boeren en tuinders. Dit bepaalt in belangrijke mate of we het klimaatakkoordvoorstel van het kabinet kunnen onderschrijven. Tegelijkertijd proberen we antwoorden te krijgen op de vele vragen die er nog zijn en plannen meer uitgewerkt te krijgen teneinde een goed beeld van de daadwerkelijke mogelijkheden te verkrijgen.

Dit is een bericht van LTO Nederland.

lto-logo1a

Pagina delen