field-1246620_1920

Taskforce Korte Keten maakt ondernemers sterker door samenwerking

14-05-2019

De Taskforce Korte Keten is deze week officieel van start gegaan. Het is opgericht als hub waar kennis, data en inzichten over korte voedselketens bij elkaar komen.

Doel van de Taskforce is om de belangrijkste obstakels voor korte-keteninitiatieven weg te nemen. Daardoor wordt macht in de voedselketen beter verdeeld. Die obstakels blijken namelijk voor ieder afzonderlijk korte-keteninitiatief weer op te spelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om logistieke moeilijkheden, vraagstukken rondom data en terugkerende vragen over multi-channelverkoop. In het manifest ‘Meer eten uit de korte keten!’ dat onlangs verscheen, worden al de eerste aanbevelingen gedaan om deze vraagstukken op te lossen door samen te werken.

De Taskforce wil kennis, inzichten, data en ervaringen bundelen zodat initiatieven in staat zijn op te schalen, meer impact te bewerkstelligen en de voedseltransitie te versnellen. Dit doen we samen met ondernemers in het veld. Deze maand trapt de Taskforce Korte Keten af met een RegioTour door Nederland: vijf regiobijeenkomsten, verspreid door het hele land. Tijdens de RegioTour wil de Taskforce samen met korte-ketenondernemers aan de slag om hun belangrijkste obstakels uit de weg te ruimen. Dit gebeurt langs drie programmalijnen: logistiek, multi-channel benadering en data. Na afloop van een regiobijeenkomst kunnen lokale ondernemers zich aanmelden om voor langere tijd mee te draaien in deze programma’s.

Per thema wordt een programma opgezet met tien tot vijftien korte-ketenondernemers. In dit traject delen ondernemers hun kennis en werken ze samen om de overkoepelende vraagstukken op te lossen. Zo gaan ondernemers in de programmalijn Logistiek bijvoorbeeld op zoek naar partijen waar ze gezamenlijk diensten of producten kunnen inkopen. Wat ze in hun eentje niet voor elkaar krijgen, lukt wel door samen op te trekken met andere ondernemers. Op deze manier wil de Taskforce Korte Keten de groei van korte-keteninitiatieven versnellen en stimuleren, waardoor een level playing field ontstaat met de reguliere retail.

Aanmelden kan via deze link. Klik hier voor meer informatie.

De Taskforce Korte Keten wordt mede mogelijk gemaakt door LLTB, ZLTO, LTO Noord, Transitiecoalitie Voedsel en DuurzaamDoor.

Taskforce Korte Keten

Pagina delen