field-1246620_1920

Stikstofcijfers en stikstofreductie deze week in het nieuws

20-05-2019

Binnenkort verwachten we dat het CBS en het ministerie van LNV de voorlopige stikstofproductiecijfers bekend maken. Het gaat om de productie in het eerste kwartaal 2019.

In de aanloop daarnaartoe maken NAJK, NMV, LTO Nederland, Netwerk Grondig, Nevedi, NZO de gezamenlijke Sectoraanpak Stikstofreductie Melkveehouderij bekend. Hiermee laten we zien dat bij een mogelijke overschrijding van het stikstofplafond de zuivelketen werk maakt van stikstofreductie en opgelegde maatregelen vanuit de overheid niet nodig zijn.

Waarom deze sectoraanpak?
De Nederlandse melkveehouderij dreigt boven het stikstofplafond uit te komen. Dit plafond is vastgesteld door Brussel en zal vanaf 2020 ook worden opgenomen in de Nederlandse Meststoffenwet. Dat maakt de urgentie groter om nu te komen met maatregelen. Binnenkort verwachten we de definitieve stikstofproductiecijfers 2018.

Om structurele overschrijding van het stikstofplafond te voorkomen, is de melkveehouderijsector begin 2019 door minister Schouten (LNV) verzocht om maatregelen te nemen die resulteren in een lagere stikstofproductie. Die handschoen hebben we opgepakt. We willen immers als melkveehouderij een positieve bijdrage leveren op de omgeving door kringlopen zo veel mogelijk te sluiten.

NAJK, NMV, LTO Nederland, Netwerk Grondig, Nevedi, NZO zijn tot een gezamenlijke Sectoraanpak Stikstofreductie Melkveehouderij gekomen. De sectorpartijen hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een gezamenlijke aanpak, gebaseerd op kennis en bewustwording bij melkveehouders en erfbetreders en voer- en managementmaatregelen. Deze Sectoraanpak wordt woensdag gepresenteerd aan de vakmedia en andere geïnteresseerden in de keten en politiek.

Wat houdt de sectoraanpak in?

  • We gaan ons collectief inzetten voor verbetering van kennis en bewustwording bij melkveehouders en erfbetreders door een vrijwillig programma op te zetten gericht op kennisverspreiding en voer- en managementmaatregelen.
  • Naast kennis en bewustwording is het van belang dat op bedrijfsniveau scherp wordt gestuurd op stikstof via het voer. De mogelijkheden daartoe zijn zeer bedrijfsafhankelijk. Bij het sturen is de verhouding van eiwit en energie en de kwaliteit van deze nutriënten de sleutel.
  • NZO gaat onderzoeken of met een ureumbenchmark melkveehouders meer inzicht kunnen krijgen in de stikstofbenutting per koe. Eén van de indicatoren voor stikstofuitscheiding is namelijk het melkureumgehalte.

De Nederlandse melkveehouderij heeft al eerder werk gemaakt van reductie van mineralenuitscheiding van de melkveestapel. Melkveehouders hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet in de reductie van de hoeveelheid melkveefosfaten in de dierlijke mest.

Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij: ‘Daarmee hebben de melkveehouders veel bereikt, zoals het behoud van derogatie en minder belasting naar het milieu. Dat verdient een groot compliment. Nu is het onze taak om een stapje verder te gaan en met elkaar ook de stikstofemissie te verlagen. Dat maakt dat onze Sectoraanpak een bijdrage levert aan de kringlooplandbouw en het behalen van de klimaatdoelen.’

Dit is een bericht van LTO Nederland voor de sectorgroep Melkveehouderij.

Koe

Pagina delen