field-1246620_1920

Calon: Veiligheid boeren moet hoogste prioriteit hebben

14-05-2019

De veiligheid van boeren en hun gezinnen is in het geding vanwege acties van extremistische dierenwelzijnsorganisaties. Minister Schouten (LNV) en Grapperhaus (V&J) hebben toegezegd deze week in gesprek te willen gaan met LTO Nederland en POV over de acties van extremistische dierenwelzijnsorganisaties tegen boeren. Dit op aandringen van beide belangenbehartigersorganisaties.

LTO-voorzitter Marc Calon benadrukt aan te hebben gedrongen zo spoedig mogelijk in overleg te willen met minister Schouten (LNV) en minister Grapperhaus (Veilig en Justitie). Calon: ‘In januari is een motie van Lodders en Geurts met een brede meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Dit is met inzet van onze lobby in samenwerking met de POV gebeurd. We willen nu dat er ook snel uitvoering wordt gegeven aan de oproep van de Kamer. Boeren en hun gezinnen moeten zich weer veilig kunnen voelen op hun eigen erf.’

In de motie staat dat het bedreigen van boeren en hun families en het illegaal betreden van hun erf nooit mag en dat daar keihard tegen opgetreden moet worden. ‘We rusten niet tot er een oplossing is en boeren en hun gezinnen zich weer gewoon veilig kunnen voelen op en rond hun erf. Boeren verdienen waardering en respect.’

Verharding

Veehouders worden al geruime tijd geteisterd door extremistische dierenwelzijnsorganisaties. Veehouders verenigd in LTO Nederland en gelieerde organisaties zijn de jarenlange lastercampagnes meer dan zat. Marc Calon waarschuwt voor verharding in de polder. ‘Boeren zijn hardwerkende mensen, zorgen met hart en ziel voor hun dieren en voor ons dagelijks voedsel. De acties polariseren en zijn erop gericht een hele beroepsgroep die we keihard nodig hebben in Nederland, zwart te maken. We willen hierover zo snel mogelijk in gesprek met de verantwoordelijke ministers.’

Schandalig

Calon reageert op de inval van een grote groep internationale actievoerders bij een varkenshouder in het Brabantse Boxtel op maandag 13 mei. ‘Dit gaat boeren en hun gezinnen niet in de koude kleren zitten. We zijn de acties meer dan zat. In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren, inbreken, insluipen en illegaal erven betreden accepteren we niet langer. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurt.’

Lees meer:

Dit is een bericht van LTO Nederland.

lto-logo1a

Pagina delen

Reageren op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie

Reacties op dit bericht