field-1246620_1920

Boeren van Nederweert in gesprek over dierenwelzijn

20-05-2019

Zijn we als boeren op de goede weg als het gaat om het welzijn van onze dieren en hoe kijkt de burger hier tegenaan? Met die centrale vraag gingen drie boeren van Nederweert onlangs naar Gelderland voor een gesprek met dr. ing. Hans Hopster, senior onderzoeker Dierenwelzijn van Wageningen University & Research.

Het maatschappelijk debat over dierenwelzijn is de laatste jaren behoorlijk verhard. Het beeld dat zich via social media opdringt is dat boeren zich niet bekommeren om hun vee. De stallen zijn te massaal, de leefruimte en het comfort van de dieren te beperkt, zo klinkt het regelmatig.

De werkelijkheid is anders. Boeren zijn zeer begaan met het welzijn van hun dieren, zo blijkt uit recent publieksonderzoek door de Raad voor Dieraangelegenheden. Een grote middengroep in de samenleving vindt dat de dieren op de boerderij veel meer aandacht en zorg krijgen dan 25 jaar geleden en ook beter worden beschermd.

De Boeren van Nederweert herkennen zich volledig in de uitkomsten van dit onderzoek. ‘Het is heel simpel: als wij niet goed voor onze dieren zouden zijn, zijn de dieren ook niet goed voor ons’, zegt bestuurslid Victoire Salimans namens de Boeren van Nederweert. ‘Dan is er voor ons geen boterham te verdienen, dan hebben wij geen toekomst. Daarom zorgen we ervoor dat het onze kippen, varkens en koeien aan niets ontbreekt. Oftewel: de beste kwaliteit voer, een optimaal klimaat in de stal, voldoende bewegingsvrijheid en ruimte voor afleiding.’

Opschaling

Ook over de omvang van moderne stallen bestaan nog veel misverstanden. ‘Wat de meeste mensen niet weten is dat het aantal dieren in Nederland gelijk is gebleven’, zo verduidelijkt Bennie Aarts van De Geitenfarm in Nederweert-Eind. ‘Voor elke grote stal die er gebouwd wordt, worden er elders namelijk kleinere stallen afgebroken. De nieuwe, grotere stallen voldoen aan de modernste eisen rond welzijn en milieu. Ze bieden de dieren meer ruimte en comfort. Tegelijkertijd is de uitstoot van ammoniak en fijnstof door het gebruik van luchtwassers en andere technieken fors verminderd, hetgeen een grote winst oplevert voor het milieu.’

Betere communicatie

Volgens Hopster van Wageningen University & Research blijkt uit het publieksonderzoek dat de meeste burgers weinig moeite hebben met grote stallen, zolang het welzijn van de dieren maar wordt gegarandeerd. Waar het in zijn ogen nog wel aan schort, is de communicatie wat er in de stal allemaal gebeurt. Hopster drukt boeren dan ook op het hart om open en duidelijk uit te leggen wat ze doen op het gebied van dierenwelzijn.

Financiële risico’s

In deze tijd van schaalvergroting en zo efficiënt mogelijk produceren zijn agrariërs meer dan ooit bezig met het welzijn van hun vee. Alleen door goed te zorgen voor hun dieren kunnen ze met hun bedrijf een mooi rendement behalen. Boeren staan dan ook zeker open voor innovaties die het dierenwelzijn verbeteren, zoals het Beter Leven Keurmerk. De vernieuwingen realiseren blijkt in de praktijk vaak lastig gezien de forse investeringen die hiermee gepaard gaan. Investeringen die voor de boer alleen terug te verdienen zijn wanneer hij door retailers wordt gecompenseerd met een hogere productprijs. Een garantiestelling van vijf jaar om uit de kosten te komen. Zolang dat niet gebeurt, moeten veel boeren de innovatieslag noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Dilemma’s

Hopster signaleert dat de maatschappelijke aandacht langzaam verschuift van dierenwelzijn naar milieu. De Boeren van Nederweert doen er alles aan om de overlast van fijnstof en ammoniak zo beperkt mogelijk te houden. ‘Bij het maken van keuzes is het vaak zoeken naar de juiste balans tussen dierenwelzijn en milieu’, zegt boer Simon van Loon. ‘Eenvoudig is dat niet, omdat beide belangen soms op gespannen voet staan met elkaar. Ter illustratie: als je ervoor kiest om je kippen vrij te laten scharrelen, scoor je bonuspunten op het gebied van dierenwelzijn. Maar tegelijkertijd is het voor het milieu juist een slechte zaak omdat scharrelkippen voor meer uitstoot van fijnstof zorgen. Tja, wat is dan de juiste keuze als je het nooit helemaal goed kunt doen?’

Lees het volledige artikel hier.

Kippen

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Pluimveehouderij, Varkenshouderij