field-1246620_1920

Kom eens Loeren bij de Boeren

16-04-2019

Waar de boeren in de regio Noord-Limburg al 42 jaar de aandacht op hun werk en producten vestigen met Kom in de Kas, doen hun collega’s in de regio Midden-Limburg dat sinds 2011 met Loeren bij de Boeren. De negende editie, op zondag 28 april, omvat een mooie route van 25 kilometer langs de Roer door de gemeente Roerdalen, die je naar de deelnemende agrarische bedrijven leidt.

Doel van deze dag is om de agrarische sector dichter bij de mensen te brengen. Zes boerenbedrijven openen daartoe de poorten en laten de bezoekers (vorig jaar 8.000) de verscheidenheid en diversiteit van landschap en boerenbedrijf beleven. De ondernemers laten zien hoe ze bezig zijn met vernieuwing, verantwoord ondernemen en het duurzaam produceren van een eerlijk product.
Loeren bij de Boeren is het antwoord op de vraag van de gemeente Leudal aan de lokale LLTB-afdeling om eens na te denken over hoe je de kloof tussen boeren en burgers kunt overbruggen. ‘Het idee voor Loeren bij de Boeren ontstond in de opgerichte vrouwenwerkgroep. Die groep werd steeds groter en sinds vorig jaar zijn we een stichting’, zegt Helma Korten, lid van het stichtingsbestuur.


Elk jaar zijn er andere bedrijven in beeld in een ander gebied in de regio. ‘Heel diverse bedrijven, die een divers publiek trekken’, zegt Korten. ‘Daardoor kunnen we die brug tussen consument en producent goed slaan. Er komen ook collega-ondernemers kijken, maar de meeste vragen komen van burgers. Het is een uitdaging om die te bereiken. Het is een echt familie-uitje. De laatste zondag van april is vaste prik in de agenda.’

De route leidt naar Fruitbedrijf Hermans en Rundveehouderij Houben in Sint Odiliënberg, Tuinbouwbedrijf Heemels in Herkenbosch en Melkveehouderij Wolters, Boerderij Hoeve en Landwinkel Schurenhof en Planten- en akkerbouwbedrijf Wolters in Vlodrop. Laatstgenoemde biedt ook onderdak aan Waterschap Limburg. Het waterschap laat zien hoe het ervoor zorgt dat we droge voeten en voldoende schoon en natuurlijk water in rivieren en beken houden.


Extra aandacht is er voor natuurinclusieve landbouw. Er wordt samengewerkt met Natuurrijk Limburg, Instandhouding Kleine Landschapselementen, Boeren met Natuur en de WBE Roerstreek. Met info over moderne en duurzame landbouwtechnieken, gewasbeschermingsmiddelen, dierenwelzijn, kruidenrijke graslanden en bloemrijke akkerranden. Kijk voor meer informatie over de website of Facebookpagina van Loeren bij de Boeren. 

Loeren bij de boeren 2

Pagina delen