Volg LLTB op Twitter!

08-04-2019Enorme belangstelling voor grensoverschrijdende editie Kom in de Kas

Kom in de Kas2

De 42e editie van Kom in de Kas vond plaats in de gemeente Peel en Maas (Meijel en Grashoek) en de gemeente Deurne (Helenaveen). Daarmee overschreed het evenement niet alleen de gemeentegrenzen, maar zelfs de provinciegrenzen.

Bekijk hier het videoverslag van Omroep P&M >>

Ook dit jaar was er weer grote belangstelling voor het publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouwsector. Mede dankzij het prachtige lenteweer brachten ruim 13.000 mensen afgelopen zondag een bezoek aan de vijf deelnemende bedrijven in Meijel, Grashoek en Helenaveen.

‘Deze editie van Kom in de Kas is grensoverschrijdend, van het mooie Limburg naar het gemoedelijke Brabant’, zegt Dion van Mullekom, voorzitter van Kom in de Kas Limburg 2019 en eigenaar van komkommerkwekerij Multigrow. Hij sprak hiermee de aanwezigen uit beide provincies aan tijdens de officiële opening, die voorafgaand aan het evenement op zijn bedrijf plaatsvond.

Grensoverschrijdende samenwerking

‘Voor dit soort grensoverschrijdende evenementen moeten we eigenlijk veel vaker de handen ineen slaan’, zegt burgemeester Delissen van de gemeente Peel en Maas. ‘Het is heel mooi dat we dit samen kunnen doen. We kunnen zoveel meer voor elkaar betekenen als we grensoverschrijdend denken.’

Burgemeester Mak van de gemeente Deurne sluit zich daarbij aan: ‘In het verleden hebben we een heel lange tijd geen goed contact met elkaar gehad. Nu moeten we onze kennis en politieke kracht bundelen, waar we allemaal sterker van worden. Als we dat voor elkaar krijgen, hebben we hier een heel mooi gebied om te wonen en te ondernemen. Grenzen mogen ondernemers niet hinderen in hun bedrijfsvoering. We hebben elkaar al goed gevonden, maar dat kan nog beter. Op gemeentelijk én provinciaal niveau.’

Ook Hubert Mackus, gedeputeerde van de Provinciale Staten, sprak over een grensoverschrijdende samenwerking. ‘Met het Tuinbouwakkoord werken we met allerlei partijen – ondernemers, overheden, gemeenten, scholen – samen om de glastuinbouw naar een hoger niveau te tillen. Daarin werken we ook samen met Glastuinbouw Nederland. Een gezamenlijke lobby naar Den Haag is hierbij belangrijk.’

Belang van glastuinbouw

Naast het belang van een grensoverschrijdende samenwerking kwam ook het belang van de glastuinbouwsector voor de regio aan bod. ‘Boeren en tuinders houden Limburg gezond, dat is de boodschap van vandaag’, zegt Léon Faassen, voorzitter van de LLTB. ‘Glastuinbouw is hier een groot onderdeel van. Daarnaast is de sector van belang voor de economie en de werkgelegenheid van de regio.’ Ook op het gebied van verduurzaming en innovatie speelt de glastuinbouwsector een belangrijke rol. Faassen: ‘Geef ons de gelegenheid om te innoveren en te verduurzamen. De sector wil dit graag, maar dan moet de regelgeving ons die kans wel bieden. Wij streven naar een goed, innovatief en duurzaam product voor een lage prijs.’

Begrip

‘De bedrijven, die vandaag meedoen, staan midden in de samenleving’, zegt Van Mullekom. ‘We ondersteunen veel lokale verenigingen en bieden arbeid, bijvoorbeeld voor de jeugd. We proberen met de mensen samen te leven en die mensen hebben vaak veel begrip voor onze sector.’ Dit begrip is erg belangrijk voor de glastuinbouw. Kom in de Kas draagt hieraan bij. ‘Sommige mensen vinden de kassen lelijk, maar wij willen juist laten zien wat voor boeiends er in die kassen gebeurt’, zegt Jean Aerts, regio-voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Burgemeester Delissen verwoordt dit erg mooi: ‘Het evenement heet Kom in de Kas, maar ik noem het Kom uit de Kas. Jarenlang was deze sector naar binnen gekeerd. Maar de laatste jaren proberen de glastuinbouwondernemers steeds meer te laten zien wat er in de kas gebeurt en welke bijdrage zij leveren aan de mooie producten. Zij grepen de kans om uit de kas te komen en te laten zien wat zij doen.’

42e editie

Bij de deelnemende bedrijven waren allerlei activiteiten georganiseerd om jong en oud te laten zien en ervaren hoe innovatief de glastuinbouwsector is. Bezoekers konden vragen stellen aan de ondernemers, indrukwekkende demonstraties bijwonen van bijvoorbeeld een sorteerder en zaaimachine en de producten zelf proeven. Dankzij het mooie weer pakten veel mensen de fiets om van het ene bedrijf naar het andere te komen. Zij volgden daarbij de speciaal voor Kom in de Kas uitgestippelde route om geen enkel bedrijf te missen. Op enkele bedrijven werden de daar geteelde producten ook aan de bezoekers verkocht. De opbrengst van de komkommers bij Multigrow ging naar twee goede doelen: het Plattelandshoés en Campagneteam Huntington.

Over Kom in de Kas

Kom in de Kas is het jaarlijkse publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouwsector. Het is één van de grootste evenementen in Nederland. In de regio Meijel – Grashoek – Helenaveen deden vijf (glas)tuinders mee. De deelnemers van dit jaar waren: Komkommerkwekerij Multigrow uit Grashoek, Boomkwekerij Klimplant uit Grashoek, Levels Biofruit uit Meijel, De Peelkant uit Meijel en Aardbeienkwekerij Penninx uit Helenaveen. Meer informatie is te vinden op de website en op Facebook. Bekijk daar ook de foto’s van afgelopen zondag!

Sectorgroepen
Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Tuinbouw Bedekte Teelten
Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen