field-1246620_1920

VVD-werkbezoek aan Noord-Limburg

19-03-2019

VVD-kamerleden Helma Lodders en Chantal Nijkerken bezochten afgelopen week enkele agrarische bedrijven in de gemeente Peel en Maas. De Kamerleden wilden met eigen ogen zien wat topsectorbedrijven betekenen voor de Limburgse economie.

Aanleiding voor het bezoek was de intrekking van de werkzame stof pyrometrozine (onder andere Plenum/Taffari/Cruiser) vanuit de EU dossiers op stof niveau. De opgebruiktermijn loopt tot 30 januari 2020. Helma Lodders stelde daar Kamervragen over. Ze vroeg zich af waarom een belangrijk IPM middel niet werd verdedigd door ons ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in Brussel. De antwoorden van minister Schouten waren de reden voor een praktijkbezoek.

Dat onderwerp had de boventoon bij Hortus in Futuro, de kwekerij van Paul van Lipzig in Maasbree. In het IPM-systeem zoeken de telers een balans tussen diverse belagers en plagen. Daarbij is de inzet van middelen geen optie, tenzij er dusdanige verstoringen plaatsvinden dat het gewas of de oogstkwaliteit negatief wordt beïnvloed. In het mooiste geval zijn er integreerbare gewasbeschermingsmiddelen (zoals pyrometrozine) beschikbaar. Met integreerbare middelen houd je predatoren van de diverse belagers in leven, iets wat met breedwerkende insecticiden niet lukt. Alle aanleiding voor Helma Lodders nadere vragen te stellen aan de minister.

Peel en Maas kent vele nationale topbedrijven die in een intensieve rondleiding zijn bezocht. Op aspergebedrijf Engels in Panningen werden kansen en bedreigingen belicht van de vele - vaak dure – certificeringen als GlobalGAP en PlanetProof. Ook is gesproken over de marktgerichtheid van telervereniging Teboza, waar ze veel asperges leveren en het belang van goede huisvesting voor het oogstpersoneel.

Champignonkwekerij Willems BV in Kessel heeft een intensieve bedrijfsvoering voor de conservenindustrie. De omgang in wetgeving met champost is een heel vreemde als je je realiseert dat heel veel landbouwbodems onderhoud behoeven in Nederland en Limburg.

Loonbedrijf Maas BV liet zien dat je qua landbouwvoertuigen bijna niet om kentekening heen kunt. Zeker als je snelheid kunt maken en over de grotere provinciale wegen wilt kunnen rijden.

Tenslotte wist Han Fleuren in Baarlo zijn gehoor te inspireren met een opvallend verhaal over de lopende cao-onderhandelingen, personeelsbeleid en de kansen die bodemscanning en dataverzameling bieden voor de teelt. Hij liet ook zien hoe lang we al op macroniveau aan CRISPR-Cas doen. De boomkwekerij en fruitteelt kennen al eeuwen de voordelen van enten en oculeren. In wezen ook een vorm van CRISPR-Cas, maar op een veel grovere schaal. Enten en oculeren kun je met het blote oog, daar is geen microscoop bij nodig.

Al met al een inspirerende dag en een geslaagde gelegenheid om Limburg op de kaart te zetten.

Jean Aerts,
Bestuurslid Glastuinbouw Nederland

VVD-werkbezoek

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Fruitteelt