Volg LLTB op Twitter!

12-03-2019Schade door de storm

Rob van den Beucken

Het stormachtige weer van de afgelopen dagen heeft ondernemers in de open teelten en bijvoorbeeld de boomkwekerij op kosten gejaagd. Plastic waaide van de aspergebedden en tunnelconstructies.

LLTB-bestuurslid Jan Veltmans nam poolshoogte bij boomkweker en aspergeteler Rob van den Beucken in Helden.

Wanneer de weersvoorspellingen extreem harde wind melden, nemen telers en kwekers doorgaans voorzorgsmaatregelen om schade te voorkomen. Wanneer de wind onverhoopt harder is dan voorspeld, is het vaak te laat om in te grijpen.

Zo ook afgelopen weekeinde bij Van den Beucken. “Windkracht zes kunnen we nog wel hebben, maar als het dan ineens tien wordt, hebben we een probleem”, vertelt hij. “Zo erg als nu hebben we het nog nooit meegemaakt. Het was een complete chaos.” Van den Beucken schat dat hij met acht medewerkers een week of twee nodig heeft om alles weer in orde te maken. Een snelle berekening leert dat dat een kostenpost van 800 tot 1.000 euro per hectare oplevert. “En nee, die schade is niet verzekerbaar, omdat het om tijdelijke bouwwerken gaat”, concludeert Van den Beucken.

Rob van den Beucken
Sectorgroepen
Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Boom- en Vaste Plantenteelt, Tuinbouw Open Teelten
Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen