field-1246620_1920

Vernieuwing staat centraal op Agripool netwerkbijeenkomst

25-02-2019

De LLTB was gastheer op de Agripool netwerkbijeenkomst van 21 februari op de Hoeve Rosa in Sevenum. Innovatie en de vraag wat dit betekent voor boeren en boerinnen in ontwikkelingslanden stonden bij de bijeenkomst centraal.

Al enkele jaren organiseren de LLTB, ZLTO, LTO Noord en NAJK in samenwerking met Agriterra netwerkbijeenkomsten voor hun aangesloten 'Agripoolers' en hun andere leden met speciale interesse in internationale samenwerking. Agripoolers zijn deskundigen, die in opdracht van Agriterra kortdurende opdrachten uitvoeren bij landbouworganisaties en -coöperaties in een aantal landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Hoeve Rosa

Fons en Yvonne Kersten heetten de gasten welkom op hun modern melkveebedrijf met een inleiding en rondleiding over het bedrijf. Hoeve Rosa produceert jaarlijks twee miljoen kilo met 200 melkkoeien en 130 stuks jongvee op 85 hectare. De afzet loopt via coöperatie Friesland Campina. Daarnaast biedt het bedrijf een vergader- of trainingslocatie aan. Fons Kersten is zelf Agripooler. Hij verzorgde een training in Tanzania voor coöperatiebestuurders. Volgens hem is de ontwikkeling die we in Nederland hebben gezien (‘in één generatie van handmelken naar melkrobots’, aldus Kersten) ook in Afrika mogelijk. Op Hoeve Rosa is de automatisering ver doorgevoerd met melk- en voerrobots.

Boer baas over data

Yannick Smedts van Fleuren Boomkwekerij gaf een inleiding over precisielandbouw. Hij liet zien dat door ‘soilscans’ het economisch resultaat van de teelten verbeterd kan worden. Hierdoor wordt de bodemvruchtbaarheid namelijk op zogenaamde taakkaarten blootgelegd. De teler kan hier dan slim op inspelen bij de invulling van het bouwplan. De uitspoeling wordt beperkt en het middelengebruik verminderd. Volgens Yannick draait de toekomst op het oogsten en gebruiken van data (‘datamining’). Daarom doet hij mee aan het project JoinData. In dit project werkt LTO Nederland met een aantal coöperaties samen om boeren en tuinders baas te laten blijven over hun data en er het maximale uit te halen.

Task Force Rural Africa

Kees Blokland, directeur van Agriterra, presenteerde het werk van de ‘Task Force Rural Africa’. Europees Commissaris van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan stelde deze Task Force in 2018 in. Op 7 maart 2019 worden de aanbevelingen gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Brussel. De Task Force bestaat uit tien leden: vijf uit Afrika en vijf uit Europa, onder leiding van de Ier Tom Arnold. Blokland zit op persoonlijke titel in de Task Force. Voor de ondersteuning van zijn werk kon hij een beroep doen op verschillende werkgroepjes. Vanuit de Europese landbouw werkte LTO hier het afgelopen jaar aan mee, samen met de Europese koepel van landbouw COPA-COGECA en de landbouworganisaties CIA (Italië), UPA (Spanje), Bauernverband (Duitsland) en DAFC (Denemarken).

De Task Force adviseert een nieuw partnerschap tussen Afrika en Europa. Phil Hogan noemt dat een ‘paradigm shift’. In het advies komt een stevige plek voor de rol van landbouworganisaties en -coöperaties. Zij gaan een rol spelen in bijvoorbeeld de uitwisseling van boeren en de organisatie van ‘innovatiehubs’. Het werk dat Agriterra al 20 jaar doet met agribusiness en Agripoolers gaat als blauwdruk dienen voor de nieuwe aanpak. Er zou geld beschikbaar moeten komen voor kredieten, maar niet meer voor subsidies. Op 7 maart volgt meer informatie. De landbouwministers van de Afrikaanse Unie en de Europese Unie besluiten binnenkort over de concrete invulling.

Netwerken

De bijeenkomst werd afgesloten met smakelijke soep en broodjes, waarbij de deelnemers nog volop konden netwerken. Een belangrijk doel van het Agripoolnetwerk is dan ook dat (potentiële) agripoolers en leden met algemene interesse in internationale samenwerking met elkaar informeel contact leggen en hun ervaringen en kennis delen. LTO Noord organiseert de volgende netwerkbijeenkomst, waarschijnlijk in het najaar van 2019.

Interesse in Agriterra?

Heeft u interesse in het werk van Agriterra en de mogelijkheden die dit voor u biedt? Neem contact op met Nicole Alberts, projectleider LLTB Agripool.

agriterra missie 2

 

 

Pagina delen