field-1246620_1920

Onderzoek naar hondenschade

18-02-2019

Een student van de HAS deed de afgelopen drie maanden onderzoek naar het voorkomen van hondenschade. Uit dit onderzoek blijkt dat bijna alle kuddes in de natuurbegrazing last hebben van hondenschade.

‘Er moet nog meer voorlichting komen, dat een hond aangelijnd moet zijn in de buurt van een kudde, omdat hij anders in een ongeleid projectiel kan veranderen’, zegt Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland.

Aanleiding

‘Aanleiding voor het onderzoek was de schade door de wolf en het verwijt dat we telkens krijgen: Waar maken jullie je druk om? Schade van honden is veel groter!’ zegt Duives-Cahuzak. ‘En dat klopt. Het enige verschil is: de tien wolven, die vorig jaar in Nederland rondliepen, waren samen goed voor 166 dode schapen. Dat is 16 dode schapen per wolf. De 2,2 miljoen honden in Nederland zijn samen goed voor 13.000 dode schapen. Dat is 0,0006 schaap per hond. Ofwel, lang niet iedere hond is een risico voor de schapenhouderij.’

Hondenschade per provincie

Er is een groot verschil in het voorkomen van hondenschade per provincie. ‘Wij menen dat te kunnen herleiden naar schapendichtheid versus mensendichtheid’, zegt Duives-Cahuzak. ‘Zijn beiden hoog, dan is de kans op een treffen tussen schaap en hond ook groter.’ De minste schade kwam voor in Flevoland, de meeste schade in Gelderland.

Vervolgschade

De helft van de deelnemers aan het onderzoek geeft vervolgschade aan na een bezoek van een hond of wolf. Denk aan stress, vroegtijdig verwerpen of meer doodgeboren lammeren. ‘Dit punt gaan wij verder uitwerken’, zegt Duives-Cahuzak. ‘Want zowel bij honden- als wolvenschade hebben we hiervan harde cijfers nodig. Als iemand op basis van cijfers uit het eigen managementsysteem dit kan aantonen, laat het ons weten!’

Schadevergoeding

In meer dan de helft van hondenschade is de schade vergoed, of door de eigenaar van de hond of door de verzekering. In 41 procent van de gevallen echter niet. ‘Wij gaan hierover met de Bond van Verzekeraars in gesprek’, zegt Duives-Cahuzak.

Voor meer informatie neemt u contact op met Saskia Duives-Cahuzak.

Schaap

Pagina delen