Volg LLTB op Twitter!

29-01-2019Rechter geeft dierextremist taakstraf

1280px-3D_Judges_Gavel

De rechtbank in Breda veroordeelde Peter Janssen (beter bekend als de Vegan Streaker) van Stichting Konijn in Nood voor het inbreken en meenemen van konijnen bij de familie Zoontjes in Alphen (NBr.).

Janssen heeft de afgelopen jaren meermaals ingebroken in de stallen van Zoontjes en filmmateriaal gemaakt en verspreid. “U heeft niets te zoeken op boerenbedrijven”, aldus de rechter. Ze gaf Janssen een taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete.

Zoontjes stapte naar de rechter omdat Janssen vanaf 2015 meermaals onuitgenodigd op zijn bedrijf is geweest, ’s nachts heeft ingebroken, filmbeelden heeft gemaakt en een moederdier met jongen heeft genomen. Janssen zegt dat hij dit moest doen omdat de dieren in acute nood zouden zijn. Onacceptabel oordeelde de rechter. “U gaat er bij voorbaat van uit dat er sprake is van dierenmishandeling. Het is niet meer dan uw mening dat het dierenwelzijn in geding was. De boer voldoet aan de eisen en regels zoals afgesproken in Nederland”, aldus de rechter.

Het is voor het eerst dat Janssen een taakstraf opgelegd krijgt. Tot nu heeft hij alleen boetes gekregen voor diverse acties. Daarnaast legde de rechter hem een voorwaardelijke gevangenisstraf op van een week met een proeftijd van 2 jaar en moet hij een schadevergoeding aan de familie Zoontjes betalen van 350 euro. De officier had nog gepleit voor een locatieverbod maar daar ging de rechter niet in mee omdat het teveel inbreuk zou maken op de persoonlijke bewegingsvrijheid van Janssen. De officier: “U mag niet voor eigen rechter spelen. Als we dat allemaal zouden doen in Nederland, wordt het een rommeltje. Het is goed dat u opkomt voor dierenleed maar de manier waarop u dat doet, kan en mag niet.”

De familie Zoontjes is blij met de uitspraak. Bij de uitspraak waren diverse konijnenhouders met hun partner aanwezig om de familie Zoontjes te steunen. Ook vanuit LTO Nederland en de vakgroep is ondersteuning geboden.

LTO Nederland stelde in samenwerking met de politie onlangs richtlijnen op voor het doen van aangifte tegen dierextremisme en roept veehouders op die te maken hebben met dierextremisme, op aangifte te doen. Boeren die te maken hebben met bedreigingen, intimidatie en inbraken doen vaak geen aangifte uit angst niet serieus genomen te worden. 

In het Kamerdebat op donderdag 24 januari gaf ook minister Schouten aan dat bedreigingen, inbraken en intimidatie van boeren onacceptabel is. De minister benadrukte dat als er vermoeden is van misstanden daar van een melding gedaan kan worden bij de officiële instanties. Daarnaast gaat Schouten gesprektafels organiseren over dierenwelzijn.

Sectorgroepen
Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Pluimveehouderij, Rundvee- en schapenhouderij, Varkenshouderij
Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen