field-1246620_1920

Beken Beesel en Bergen ‘robuuster’

07-08-2018

De gemeenten Beesel, Venlo en Bergen zijn het eens met het pakket maatregelen van Waterschap Limburg voor een klimaatrobuuste Schelkensbeek (Beesel en Venlo) en Eckeltsebeek (Bergen). Het waterschap kijkt nu wanneer het kan worden uitgevoerd.

De aanleg van de A73 en de herinrichting van de beektrajecten waren in juni 2016 de oorzaak van wateroverlast rond de Schelkensbeek na langdurige hevige regenval. ‘Samen met alle betrokken agrariërs, de gemeenten Beesel en Venlo, Rijkswaterstaat, LLTB en andere betrokkenen willen we een aantal knelpunten op korte termijn oplossen en komen tot een klimaatbestendig gebied op de lange termijn’, laat Har Frenken, bestuurslid Waterschap Limburg, weten.

Het pakket maatregelen dat met adviesbureau Antea Group is samengesteld, betreft het herprofileren van watergangen, het gericht vergroten en verminderen van duikers en het scheiden van watergangen tot aparte systemen in het kassengebied. Bestuurslid PH water van de LLTB-regio Midden-Limburg, Johan Geraats: ‘We gaan ervan uit dat de maatregelen het beoogde effect hebben: geen overvloedig water meer op de akkers.’

Eckeltsebeek

Het maatregelenpakket dat met adviesbureau Sweco voor de Eckeltsebeek is samengesteld, omvat onder andere het aanpassen van het profiel van watergangen en enkele kunstwerken. ‘Er is goed geluisterd naar de bevindingen in de praktijk’, zegt LLTB-bestuurslid Water Theo Schreurs. De omgeving van beide beken behoort tot de gebiedspilots van het actieprogramma Water in Balans van Waterschap Limburg.

3576364365_558ac53e8f_o

Pagina delen