field-1246620_1920

LLTB: vrijstelling neonics in suikerbieten is beter voor milieu

23 mei 2018

De LLTB en LTO Nederland staan voor een gezonde en duurzame productie van voedsel. We sporen gewasbeschermingsfabrikanten constant aan om milieuvriendelijke alternatieve gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen.

Deze alternatieve middelen zijn er echter nog niet. Omdat deze alternatieven er nu nog niet zijn, willen de LLTB en LTO Nederland een tijdelijke vrijstelling aanvragen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (zogenaamde neonics of voluit neonicotinoiden) in suikerbieten. Deze vrijstelling is tijdelijk. Per jaar wordt als het aan LTO Nederland ligt, opnieuw bekeken of het noodzakelijk is om de vrijstelling te handhaven. LLTB-voorzitter Léon Faassen heeft persoonlijk Tweede Kamerleden aangespoord deze uitzondering te maken.

Het minst schadelijk

Een vrijstelling afgeven is volgens de LLTB de minst schadelijke aanpak voor het milieu. “Het zaad van bieten krijgt een beschermlaagje”, zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. “Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat de bietenplant niet aangevallen kan worden door insecten. Daardoor hoeven bietentelers niet te spuiten met een insecticiden. Als het verboden wordt om het bietenzaad nog te voorzien van zo’n beschermlaagje, dan betekent dit dat de bietenplanten wel bespoten moeten worden met gewasbeschermingsmiddelen tegen schadelijke insecten zoals luis en bietenkevers. Boeren zullen dus genoodzaakt zijn om intensiever gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken dan tot nu toe het geval is.”

Gewasbescherming

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Akkerbouw