field-1246620_1920

Toezicht en handhaving zuiveringsplicht

3 apr 2018

Tijdens het Bestuurlijk Overleg Hoofdlijnenakkoord van 14 maart is de 'Werkwijze toezicht zuiveringsplicht glastuinbouw' vastgesteld. De werkwijze is niet alleen beschikbaar voor toezichthouders, maar ook voor ondernemers.

In de werkwijze staat omschreven hoe het toezicht en de handhaving kunnen worden uitgevoerd. Het opstellen van de werkwijze was nodig om te zorgen voor eenduidige handhaving, zodat vragen als “Welke middelen mag ik nog gebruiken als mijn collectief uitstel heeft?” en “Mag ik het drain(age)water elders hergebruiken?” in het hele land hetzelfde worden beantwoord.

Nu de werkwijze definitief is, gaan de toezichthouders hier de komende maanden concreet mee aan de slag. Als u nog niets hebt geregeld , is het dus zaak om daar nu werk van te maken. Dat kan door:

  • een individuele zuivering aan te schaffen
  • een contract af te sluiten met een mobiele zuiveraar (voor LTO-leden is korting mogelijk via LTO ledenvoordeel)
  • de Aanpak nul-lozing te volgen (zie www.glastuinbouwwaterproof.nl); ondersteuning bij het opstellen van de bewijsvoering is met ledenvoordeel mogelijk via LTO Noord en ZLTO.

De komende tijd kunt u ervaringen met handhaving en vragen over de zuiveringsplicht mailen naar water@spam-protectltoglaskracht.nl. Die ervaringen worden gebruikt om situaties duidelijker te omschrijven als de werkwijze geactualiseerd wordt. Klik hier voor meer informatie over de wijze van handhaving van de zuiveringsplicht.

3576364365_558ac53e8f_o

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Fruitteelt