field-1246620_1920

Nieuws LTO-vakgroep Schapenhouderij

17 apr 2018

Naar aanleiding van de opschoonactie die tot 1 april liep, heeft vorige week een overleg plaatsgevonden met de mensen van het ministerie over het I&R-systeem. Zij gaven aan dat gedurende de hele periode van december tot en met maart, UBN-houders actief bezig waren geweest met het opschonen van het systeem.

Dat is fijn. Het betekent dat iedereen de oproep om mee te werken aan het opschonen van de I&R registratie serieus heeft genomen. Nu is het zaak om het I&R-systeem schoon te houden. Hierbij roept de vakgroep op om regelmatig de stallijst naast de lijst in het I&R systeem te houden. Kijk welke zaken niet kloppen en maak die alsnog kloppend. Mocht u daarbij tegen moeilijkheden aanlopen dan hoort de vakgroep dat graag. Het ministerie is overigens bezig met het opstellen van een sanctiebeleid. Dat wordt dan de stok achter de deur om het ook daadwerkelijk te doen en te blijven doen. Maar laten we vooral niet vergeten, dat een goed I&R-systeem in belang is van ons allemaal. Zeker als er onverhoopt een calamiteit uitbreekt. 

Weideplanning

De zon begint eindelijk weer te schijnen, de temperaturen lopen op en dus begint het gras weer te groeien. De meeste van ons hebben de lammertijd achter de rug. Ooien met lammeren staan te trappelen om lekker door de wei te dartelen. Het is echter ook een moment om even rustig te gaan zitten en na te denken over de weideplanning. Voor de gezondheid van de schapen is het belangrijk, dat ze na de beweiding van het perceel er 12 weken niet op terug komen. Of dat er intussen gemaaid wordt. Dat is geen eenvoudige opgave. Gras groeit niet in ieder seizoen even hard. De groei is afhankelijk van de bemesting, van grondwaterstand, regen of beregening. En natuurlijk van de hoeveelheid schapen op het perceel. Niet eenvoudig, dus even voor gaan zitten.

Vorig jaar heb ik voor onze percelen heel ijverig een graslandgebruikskalender ingevuld. Dat op zich is al even een puzzeltje. Maar het werd nog ingewikkelder. Want na het voorjaar viel er bij ons in de streek 10 weken lang geen druppel regen. Het gras groeide dus niet meer. Op het laatst hebben mijn man en ik rondgereden om te kijken waar überhaupt nog gras stond. En daarmee was mijn hele planning in de war. En toch ga ik het dit jaar weer proberen. Want als de planning wel lukt, dan blijven de schapen met minder wormmiddelen veel gezonder. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen op dit terrein. Misschien is het idee om voor graslandgebruik een studiegroep in te richten. In ieder geval levert een Farmalk altijd een goed gesprek met collega's op over weideplanning en beheer. Wij gaan vanuit de vakgroep de komende maanden een aantal Farmwalks organiseren. Houdt daarvoor deze nieuwsbrief goed in de gaten want de vakgroep gaat hierbij graag het gesprek met u aan.

Saskia Duives,
Voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij.

begrazingsbeheer (DR).JPG

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Schapenhouderij