field-1246620_1920

LTO over derogatie: ‘We kunnen twee jaar vooruit’

04-04-2018

Met het besluit van het Europese Nitraatcomité om de Nederlandse landbouw voor de jaren 2018 en 2019 derogatie te verlenen, kunnen boeren vooruit en kan LTO Nederland in samenspraak met andere partijen in keten en overheid deze jaren verder werken aan een passende derogatie voor de jaren na 2019.

Dat is de eerste reactie van LTO Nederland op het besluit van het Nitraatcomité. Derogatie, een besluit vanuit Europa betekent dat Nederlandse boeren mogen afwijken van algemeen gestelde mestregels, komt tegemoet aan de praktijk. In Nederland halen boeren en tuinders in kilo’s gerekend veel meer gewas per hectare van hun land dan in veel andere Europese landen. “Meer gewas betekent ook dat de boer meer mineralen uit de bodem afvoert. En als je dat jaar in jaar uit doet, verschraalt de bodem en zal de gewasopbrengst dalen. Dat kan niet de bedoeling zijn van bemestingsbeleid”, zegt LTO bestuurder Claude van Dongen. Bij optimaal benutten van de meststoffen uit dierlijke mest, spoelen nauwelijks mineralen uit naar het water, verbetert de kwaliteit van de bodem en groeien de gewassen uit tot sterke planten. “Derogatie verlenen is een evenwicht aanbrengen tussen onttrekken van mineralen, via de planten, uit de bodem en aanvullen met dierlijke mest. Dan blijft de bodem in conditie.”

Boeren moeten zelf, tegen een vergoeding, derogatie (vergunning) aanvragen. Wil een veehouder daar voor in aanmerking komen, dan moet hij aan voorwaarden voldoen. “Die zijn niet veel anders dan vorige jaren”, zegt Van Dongen. “Dat betekent bijhouden van de mineralenstromen op het bedrijf, 80% grasland op het bedrijf, afhankelijk van grondsoort mag een boer dan maximaal 230 of 250 kilogram stikstof uit dierlijk mest per hectare uitrijden. En als de boer zich niet aan de regels houdt, dan is dat een boete en uitsluiting voor het volgende jaar. Het is allemaal iets strenger geworden”, aldus Van Dongen. Dat geldt ook voor de fraude met mest. “Die moet opgelost worden.”

Het besluit van het Nitraatcomité wordt door LTO Nederland ook met gemengde gevoelens ontvangen. Voor melkveehouders, die afgelopen jaren geweldige inspanningen hebben verricht om minder mest (fosfaat) te produceren, valt het besluit goed uit. “Zij weten waar ze aan toe zijn en kunnen hun bemestingsplan maken voor dit seizoen. Voor akkerbouw en varkenshouderij is het besluit van het Nitraatcomité een gemiste kans. Zij kunnen door dit besluit nog steeds hun gewassen niet op maat bemesten met dierlijke mest en de balans in de bodem daarmee op orde brengen. De gewenste gewasderogatie blijft ook nu weer uit. En ook voor de dunne fractie uit varkensmest is niets geregeld met dit besluit. Daar gaan we deze jaren voor knokken”, aldus van Dongen. “Het Nitraatcomité is ook volstrekt helder over een andere voorwaarde aan derogatie: geen fraude. Daar zijn we het mee eens.”

LTO Nederland streeft naar evenwicht op de mestmarkt, zodat de kosten die individuele veehouders moeten maken voor transport en afzet betaalbaar worden. Derogatie draagt bij aan dat evenwicht. Derogatie is geen vrijbrief voor boeren. Zij hebben zicht te houden aan regels en moeten op papier verantwoorden waar hun mest naar toe gaat.

lto-logo1a

Pagina delen