field-1246620_1920

‘Kosten bezwaarprocedure I&R: raadpleeg uw juridisch adviseur’

17-04-2018

Rundveehouders die overwegen de kosten die zij hebben gemaakt in het kader van een bezwaarprocedure om zo de blokkade van hun dieren vanwege de I&R-kwestie ongedaan gemaakt te krijgen, doen er verstandig aan deze optie eerst te onderzoeken met de eigen rechtsbijstandverzekering of eigen juridisch adviseur. Dat blijkt uit advies van juristen in opdracht van LTO Nederland.

In artikel 7:15 van Algemene Wet Bestuursrecht is opgenomen dat de kosten, die de belanghebbende in verband met de behandeling van zijn bezwaar redelijkerwijs heeft moeten maken, door het bestuursorgaan (overheid) uitsluitend worden vergoed op verzoek van belanghebbende voor zover het bestreden besluit wordt herroepen wegens aan het bestuursorgaan te wijten onrechtmatigheid.

Dit betekent dat er sprake moet zijn van een verzoek, aan het bestuursorgaan te wijten onrechtmatigheid, herroeping van het primaire besluit en redelijkerwijs gemaakte kosten. Een rundveehouder waar onterecht dieren geblokkeerd waren, vóórdat er sprake kan zijn van een vergoeding van de gemaakte kosten hierom moet verzoeken om de gemaakte kosten voordat het besluit op bezwaar is genomen. De overheid zal alle denkbare- en ondenkbare argumenten aandragen om te verantwoorden waarom de dieren geblokkeerd zijn geweest. Het is dan aan de veehouder om te onderbouwen en beargumenteren dat er sprake is geweest van een onrechtmatig besluit.

Rundveehouders moeten zichzelf de vraag stellen of deze zaak gewonnen kan worden. ‘De overheid mag dus fouten maken en compenseert dat op voorhand door een bezwaarprocedure in te stellen waar fouten op 'relatief' eenvoudige wijze te herstellen zijn’, aldus de juristen. ‘Daarom ons advies: heb je veel kosten moeten maken in het kader van een bezwaarprocedure - dus niet een paar honderd euro voor DNA-monsters – overleg met uw rechtsbijstand of juridisch adviseur in en om deze kosten te proberen te verhalen.’

Toelichting

  • In artikel 7:15, derde lid is bepaald dat het verzoek tot kostenvergoeding dient te worden gedaan vóórdat het bestuursorgaan op het bezwaar heeft beslist. Met het besluit op het bezwaar beslist het bestuursorgaan op het verzoek. Dit verzoek dus altijd in het bezwaarschrift meenemen !
  • Hoofdregel in deze bepaling is dat kosten die zijn gemaakt in de bezwaarprocedure niet worden vergoed. De wetgever is namelijk van oordeel dat het bestuur gewoon zijn werk moet kunnen doen. Dat daarbij af en toe fouten worden gemaakt is onvermijdelijk. De bezwaarprocedure is juist bedoeld om deze fouten op relatief eenvoudige wijze te kunnen herstellen. Daarbij past geen kostenvergoeding;
  • Wanneer is er dan wel plaats voor een kostenvergoeding? Daarvoor moet sprake zijn van onrechtmatigheid die aan het bestuur kan worden verweten en die leidt tot herroeping van het besluit. Het woord herroepen impliceert dat het oorspronkelijke besluit inhoudelijk onjuist moet zijn geweest. Een vormfout of een motiveringsgebrek leidt niet tot een vergoedingsplicht;
  • Voor vergoeding komen in aanmerking de kosten die de belanghebbende redelijkerwijs heeft moeten maken in verband met de behandeling van zijn bezwaar. In het Besluit Proceskosten Bestuursrecht (BPB) is een beperking aangegeven in de aard van kosten die voor vergoeding in aanmerking komen. Voorbeelden van kosten die voor vergoeding in aanmerking komen zijn: de door een derde professioneel verleende bijstand en de kosten voor getuigen, tolk of deskundige.
weidegang koeien (1)

Pagina delen