field-1246620_1920

Project Slim Bemesten op stoom

06-03-2018

Onder begeleiding van Agriconnection, Delphy en LLTB hebben agrariërs een projectplan opgesteld om met maatwerk en boerenverstand de nitraatbelasting in het bodemvocht terug te dringen en zo te voldoen aan normen uit de Europese Nitraatrichtlijn.

Akkerbouwers en melkveehouders in Zuid-Limburg zijn ervan overtuigd dat op deze manier, die beter aansluit op de landbouwpraktijk, aan de Europese Nitraatrichtlijn kan worden voldaan. De tot nog toe gehanteerde aanpak van steeds strengere gebruiksnormen werkt naar hun oordeel onvoldoende. De gewasopbrengsten op lössgronden komen onder druk te staan, terwijl de nitraatnormen nog steeds moeilijk haalbaar zijn.

Beloningssysteem
Kenmerk van het project 'Slim Bemesten' is dat er wordt gewerkt met een beloningssysteem. Agrariërs die de norm halen, kunnen van het rijk tot 20 procent meer stikstofgebruiksruimte krijgen. 'Een positieve prikkel werkt altijd beter en maakt de naleving veel eenvoudiger', licht Mark Tijssen, LLTB-hoofdbestuurslid en voorzitter van de Stuurgroep Slim Bemesten toe.
Het project wordt financieel ondersteund door de rijksoverheid, provincie Limburg, Waterschap Limburg, WML, Boerenbond Zuid, Boerenbond Swentibold en LLTB. Die brede coalitie toont ook het belang dat alle partijen hechten aan het project.

Nieuwsbrief
In het kader van het project is een eerste nieuwsbrief uitgegeven. Die is te vinden op . Daar is ook de mogelijkheid tot aanmelden voor volgende nieuwsbrieven over dit project. Vanwege aangepaste privacywetgeving mogen er geen ongevraagde mailings meer worden verstuurd. Aanmelden is noodzakelijk om nieuwsbrieven over dit project te blijven ontvangen.

Slim bemesten

Pagina delen