field-1246620_1920

AI besmetting Oldekerk

26 feb 2018

Helaas heeft het Ministerie van LNV een melding van een AI besmetting op een pluimveebedrijf moeten doen. Het betreft een bedrijf in Oldekerk, provincie Groningen, met circa 36.000 vleeskuikenouderdieren.

Op het bedrijf is het H5 virus vastgesteld, de hoogpathogene variant. Echter gezien de klinische verschijnselen wordt alom verwacht dat het een hoogpathogene variant zal zijn.

Rondom het bedrijf is een BT-gebied van 10 km ingesteld met vervoersbeperking. In het 3 km. gebied bevinden zich 2 andere pluimveebedrijven die zo spoedig mogelijk zullen worden gescreend op AI.

Uit ons contact met LNV bleek dat in het gebied zich ook de slachterij van 2Stisters-Storteboom te Kornhorn bevindt en daarom met het instellen van de gepubliceerde maatregelen niet kan slachten. Hopelijk kan deze slachterij na een negatieve uitslag van de screening met een corridor weer opgestart worden.

De officiële bekendmaking met de vervoersbeperking en een kaart van het gebied kunt u hier lezen.

Mede gezien het bedrijfstype dat nu getroffen is maakt deze besmetting pijnlijk duidelijk dat het risico op vogelgriep nog steeds aanwezig is. Het virus kan gemakkelijk de stal binnen worden gesleept, ook al zijn er maatregelen genomen. Desalniettemin is het zorgvuldig toepassen van hygiënemaatregelen de enige methode om besmetting daadwerkelijk te voorkomen.

Wij roepen daarom alle sectorgenoten in de sector op om waakzaam te blijven op verschijnselen en alle noodzakelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen. De hygiënescan helpt hierbij en op onze site staat een pagina met handige tips. Zoals bekend zijn de protocollen voor de bezoekersregeling en ophokplicht nog steeds van kracht.

Kip dossier

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Pluimveehouderij