field-1246620_1920

Uitnodiging hoorzitting herziening certificatieschema ‘Milieukeur Plantaardige producten’ – aanmelden verplicht

9 jan 2018

De Milieukeurcriteria worden jaarlijks herzien en per 1 maart 2018* zijn de nieuwe eisen geldig. Vanwege de sterk toegenomen vraag van retailers naar Milieukeurgecertificeerde plantaardige producten vindt er dit jaar een uitgebreide herziening plaats ten behoeve van de grootschalige deelname aan Milieukeur.

 

Deze herziening richt zich op betere werkbaarheid, opschaalbaarheid en mogelijkheid tot internationale verbreding. Belangrijke randvoorwaarde daarbij is het behoud van het ambitieniveau van de criteria.

De jaarlijkse herziening is dit jaar anders dan voorheen. Alle bestaande teeltspecifieke certificatieschema’s voor gewassen worden vervangen door één certificatieschema voor alle gewassen.

De wijzigingen die worden voorgesteld betreffen onder andere:

  • Ontwikkeling van één Milieukeur certificatieschema voor de diverse plantaardige producten, met een beperkt aantal specifieke eisen (bijvoorbeeld voor open/bedekte teelt, substraatteelt/grondgebonden teelt);
  • Harmonisatie met andere certificaten zoals GlobalG.A.P. ten behoeve van efficiëntie tijdens de audits;
  • Focus op milieu impact; daarmee vervallen de eisen ‘Werkomstandigheden’ en ‘Voedselveiligheid’;
  • Nieuwe methodiek voor gewasbescherming die geldt voor open en bedekte teelt. Daarbij wordt zoveel mogelijk gestuurd op geïntegreerde gewasbescherming, emissiebeperking en gebruik van minst risicovolle middelen;
  • Energie aanpak: inzichtelijk maken van broeikasgasemissie in plaats van sturen op energie efficiëntie.

Hoorzitting 1 februari

Als onderdeel van de herziening houdt SMK op 1 februari een openbare hoorzitting waar vragen kunnen worden gesteld en kan worden gereageerd op het finale voorstel voor het nieuwe certificatieschema. Dit is het laatste inspraakmoment voordat het College van Deskundigen agro/food Plantaardig deze criteria definitief vaststelt. De hoorzitting heeft betrekking op alle plantaardige producten van Milieukeur en is opgedeeld in twee dagdelen: open teelt (ochtend) en bedekte teelt (middag).

De hoorzitting Milieukeur Plantaardige producten vindt plaats op:

  • Donderdag 1 februari 2018

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden door uw gegevens in te vullen via de bovenstaande link naar antwoordformulier. Uiteraard zijn ook collega’s of andere geïnteresseerden van harte welkom, zij kunnen zich op dezelfde wijze aanmelden.                       

Schriftelijke reactie

Indien u niet aanwezig kunt zijn bij de hoorzitting is het mogelijk om schriftelijk op de voorgestelde wijzigingen te reageren. U kunt op het antwoordformulier aangeven dat u het conceptschema met de voorgestelde wijzigingen per e-mail wilt ontvangen.

SMK ontvangt uw reactie via het antwoordformulier graag uiterlijk 19 januari. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met SMK (e-mail: smk@smk.nl / 070 358 63 00).  

*De publicatie en inwerkingtreding van het herziene certificatieschema van Milieukeur Plantaardige producten werd verschoven van 1 januari naar 1 maart 2018. Hierdoor was er meer tijd om tot een zorgvuldig samengesteld herzien schema te komen.

Groenten (flickr)

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Fruitteelt