field-1246620_1920

Laat die CO2 maar stromen

11-01-2018

De glastuinbouw juicht. Als het meezit, worden de Noord-Limburgse kassencomplexen op termijn van kooldioxide (CO2) voorzien via een oude pijpleiding van de NAVO. Een lang gekoesterde wens en broodnodig om verduurzaming in de sector te versnellen.

Dit artikel is op 11 januari 2018 gepubliceerd in Dagblad De Limburger

Drie tot vier vrachtwagens vol C02 ziet glastuinbouwgebied Californië per dag gemiddeld verschijnen. Het transport over de weg is relatief duur en ook nog eens belastend voor het milieu. Tuinbouwondernemer Pieter Wijnen met kassen in Californië/Grubbenvorst is dan ook „hartstikke blij” dat de provincie Limburg en Chemelot opnieuw kijken naar de haalbaarheid van CO2-transport via de ondergrondse NAVO-pijpleiding GG10, die Limburg ondergronds doorkruist van Noorbeek tot Arcen. „Dit is super, precies wat we nodig hebben.”

Wijnen is al jaren voorvechter van gebruik van de oude pijpleiding voor CO2-transport naar de kassen. Toen een eerdere studie in 2013 tot de conclusie kwam dat die methode niet haalbaar was, kwam dat dan ook als een behoorlijke teleurstelling. Dat er nu opnieuw naar wordt gekeken, biedt hoop. Wat is er in de tussentijd veranderd? „Het duurzaamheidsvraagstuk staat nu veel hoger op de agenda. Kijk naar het klimaatakkoord van Parijs, kijk naar het feit dat de glastuinbouw in 2050 helemaal klimaatneutraal moet zijn. Als je dat voor elkaar wilt krijgen, heb je dit soort initiatieven hard nodig.”

Er wordt al veel gedaan. Zo maken de kassen in het gebied Californië nu al gebruik van aardwarmte, zogenoemde geothermie. Ook worden de warmtekrachtkoppelingen (wkk’s) die de Noord-Limburgse tuinders gebruiken om warmte, stroom en CO2 op te wekken steeds efficiënter. Klinkt gek, maar juist daardoor wordt de aanvoer van voldoende CO2 lastiger. Het broeikasgas wordt elders verketterd, maar planten hebben het juist nodig om welig te tieren.

"Aanvoer van CO2 via een pijpleiding zou ideaal zijn."

- Jean Aerts, LTO Glaskracht

Geothermie

„Een ondernemer als Wijnen is bezig om zijn wkk’s te vervangen door gebruik te maken van geothermie. Betekent wel dat de glastuinbouw bij energieverduurzaming meteen een CO2-tekort oploopt en initiatieven zoals de pijpleiding dus nodig heeft en opzoekt”, zegt Jean Aerts. Hij heeft namens de Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB zitting in LTO Glaskracht, de belangenbehartiger van de glastuinbouw. „Waar haal je het vandaan? Meestal komt het over de weg naar de kas, met alle nadelige gevolgen van dien. Aanvoer via een pijpleiding zou wat dat betreft ideaal zijn. Ik ben benieuwd wat het nieuwe onderzoek gaat uitwijzen.”

OCI Nitrogen in Geleen is de beoogde leverancier van het kooldioxide via de ondergrondse buis. Het bedrijf staat er volgens woordvoerster Moniek van de Wiel open voor. Niet vreemd, want ook op Chemelot is duurzaamheid inmiddels een speerpunt. In 2025 wil het chemiecomplex niet alleen het innovatiefste, maar tevens het duurzaamste van Europa zijn. Bij de productie van kunstmest, waarin OCI Nitrogen grossiert, komt veel CO2 vrij. Het is dus op papier een win-winsituatie. OCI krijgt er een manier bij om zijn klimaatdoelstellingen te halen en de tuinders zijn verzekerd van een stabiele en relatief goedkope aanvoer.

Laat de ondergrondse CO2 dus maar stromen, zou je zeggen. Niet te vroeg juichen: het gaat immers nog slechts om een haalbaarheidsstudie voor een „pril idee”. Bij de provincie, maar ook bij OCI Nitrogen, benadrukt Van de Wiel. Het eerdere plan om Geleens CO2 via de pijpleiding naar de kassen te brengen, strandde onder meer omdat het voor OCI Nitrogen destijds „prijstechnisch” niet interessant was. Het bedrijf verricht nu, op verzoek van de provincie, opnieuw een haalbaarheidsonderzoek. De uitkomst daarvan wordt over „enkele maanden” verwacht.

Antwoorden

Hoe gaat het nu verder? Is de oude pijpleiding nog wel geschikt om vloeibare kooldioxide naar de kassen te brengen? Wat gaat het initiatief kosten en wie betaalt dat? Allemaal vragen waarop de komende tijd antwoorden worden gezocht.

Dat het plan voor een pijpleiding als CO2-leverancier nu een tweede kans krijgt, heeft volgens een woordvoerder van de provincie alles te maken met de energietransitie. Overheden en bedrijfsleven zijn immers druk op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2 te beperken. De kassencomplexen in het Westland krijgen overigens hun CO2 al via een pijpleiding, onder meer van Shell.

Bron: Dagblad De Limburger - Stefan Dölcken

Potplanten 4

Pagina delen