field-1246620_1920

Controleer uw beschikking fosfaatrechten zeer goed

16 jan 2018

Bij veel vleesveehouders vallen deze maand de beschikkingen voor de fosfaatrechten van de overheid op de mat. De LTO-vakgroep Vleesveehouderij roept alle vleesveehouders op deze beschikking zeer goed te controleren - eventueel met behulp van een deskundig adviseur - en zo nodig bezwaar te maken binnen 6 weken na ontvangst van uw beschikking.

Zoals u weet, is de LTO-vakgroep Vleesveehouderij nog steeds in overleg met LNV om te proberen de fosfaatrechten voor vleesvee buiten werking te krijgen. Zoals eerder gemeld in onder meer Nieuwe Oogst is dit een traject dat nog zeker een aantal maanden loopt en waarvan we de uitkomst niet kunnen voorspellen. Uiteraard trekken we hier wel hard aan, maar we hebben te maken met besluiten uit het verleden die we nu moeten rechtzetten.

Gezien die onzekerheid is het absoluut noodzakelijk dat u voor dieren met diercategorie 101 en 102 nu wel fosfaatrechten krijgt. Eerder (rond augustus 2016) ontving u een ‘service melding’ van RVO, daarop heeft u wellicht al gereageerd, maar deze maand komen dus de beschikkingen binnen. Dit is de werkelijke toedeling van fosfaatrechten en aangezien dit grote financiële impact kan hebben, bij aankoop of verkoop of gewoon om boer te kunnen blijven, moet dit dus wel kloppen.

Controleer dus (al dan niet met een deskundig adviseur) uw I&R en stallijst van 2 juli 2015 en vergelijk deze met de beschikking. U heeft recht op fosfaatrechten voor de volgende dieren (categorie 101 en 102, en 100 maar dit zijn de melkkoeien):  

  • 101: jongvee jonger dan 1 jaar voor de melkveehouderij, en vrouwelijke opfokkalveren voor de vleesveehouderij tot 1 jaar
  • 102: jongvee van 1 jaar en ouder (alle runderen van 1 jaar en ouder inclusief overig vleesvee, maar met uitzondering van roodvleesstieren en fokstieren

LET OP: sommige managementprogramma’s maken niet automatisch en altijd de juiste indeling voor u! U bent zelf verantwoordelijk. Met name rondom diercategorie 102/120/122 vindt regelmatig verwarring plaats (op welke leeftijd  hebben de dieren gekalfd, pas dan worden ze zoogkoe met categorie 120, of mest u dieren af, dit kunnen mannelijke of vrouwelijke dieren zijn, dan vallen ze niet in categorie 102). Ook het feit of uw dieren mannelijk of vrouwelijk zijn, is van invloed of ze in bv. categorie 101 of 122 vallen).       

Geen beschikking gehad als vleeveehouder? Ook dan actie ondernemen en RVO aanschrijven!

IMG_1917-3

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Vleesveehouderij