field-1246620_1920

Bever pleegt kaalslag in boomgaard

12-12-2017

Bevers hebben flink huisgehouden bij biologisch fruitteler Paul Wolters in Vlodrop. De afgelopen jaren zijn er in totaal al 150 fruitbomen kapot geknaagd, een schadepost van meer van 10.000 euro. ‘Het Faunafonds vergoedt alles netjes, ook de productieschade. Maar dat lost het probleem niet op.’

Sinds enkele weken ligt er een nieuw faunabeheerplan voor de bever. Nieuw in dit plan is de maatregel om de bever te doden. Let wel, het is een uiterst middel dat alleen mag worden toegepast wanneer andere maatregelen geen soelaas bieden. De provincie moet de ontheffingen nog verlenen.

‘Dit nieuwe plan komt wel erg laat als je het mij vraagt’, zegt Wolters. ‘De provincie had al ver van tevoren kunnen voorzien dat de bever overlast en schade zou gaan veroorzaken.’ Wolters doelt hiermee op het feit dat het lang heeft geduurd voordat Provincie Limburg het beverprobleem in Limburg erkende. De verwachting is dat door de steeds verder groeiende beverpopulatie de schade en hinder die het dier veroorzaakt, toe zal nemen. Nieuw beleid was dus hard nodig.

MVB20171205-041

Rode Beek

Pal achter Wolters’ boomgaard loopt de Rode Beek. De bever heeft daar een plek uitgezocht voor zijn burcht. Het knaagdier eet alle delen van bomen en struiken; stam, takken, bladeren en wortels. De fruitbomen van Wolters zijn dus ideaal voor de bever. De schade aan de bomen is duidelijk waarneembaar; de laatste twintig meter van de boomgaard van Wolters – het deel dat grenst aan de beek – ziet volledig zwart. Alle bomen zijn afgestorven. Sommige missen takken, bij andere is de stam volledig doorgeknaagd.

‘De kosten van de boom en de productieschade worden vergoedt door het Faunafonds, maar het planten en extra verzorgen van een nieuwe boom niet’, vertelt Wolters. ‘Op zandgronden, zoals hier in Vlodrop, is het bijna onmogelijk om weer een redelijke productieniveau te halen van een boom die later is bij geplant.’

 

Lees zaterdag het hele interview met Paul Wolters in Nieuwe Oogst.

MVB20171205-047

Pagina delen