field-1246620_1920

Felle woorden provincie verrassen LLTB

2 nov 2017

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is verrast door de felle woorden over de intensieve veehouderij van landbouwgedeputeerde Hubert Mackus (CDA) van de provincie Limburg in Dagblad De Limburger vandaag.

LLTB-voorzitter Léon Faassen zegt in een eerste reactie dat de woorden van de provincie onnodig fel zijn, omdat de sector zelf al vergaande ambities heeft gepresenteerd. Nadere bestudering van de plannen van de provincie vindt de komende tijd plaats.

“Hoewel de LLTB de vier beschreven accenten in het rapport in grote lijn ondersteunt, vinden we het wel bijzonder dat de provincie Limburg een naar ons gevoel een onnodig fellere toonzetting heeft gekozen”, aldus Faassen. “Deze houding heeft ons verrast. Het is namelijk bekend dat de Limburgse veehouderijsectoren enkele maanden geleden al de ambities hebben gelanceerd voor het verder terugdringen van de emissies van fijnstof, geur en endotoxinen.”

Hierbij heeft de LLTB aangegeven de ambities graag samen met de provincie Limburg, de Natuur- en Milieufederatie en andere stakeholders uit te willen werken. Faassen: “De provincie heeft deze stap toen omarmd. Naar aanleiding van het nieuwe rapport van de provincie en publicaties hierover in de media, komt het nu over alsof de veehouderijsectoren stil staan, terwijl er dus juist grote ambities zijn vanuit de Limburgse veehouders.”

Ook op het gebied van rekening houden met de omgeving heeft de sector grote ambities. Faassen: “Hier zijn diverse plannen in voorbereiding en aansprekende denklijnen in beeld. Denk aan ambities op het gebied van dialoog en gedrag. Ook deze zaken wil de LLTB graag samen met de provincie Limburg, de Natuur- en Milieufederatie uitwerken en implementeren. Ik hoop dat het glas in Limburg half vol blijft en niet half leeg wordt.”

csm_Mackus_1376d0da1b

Pagina delen