Volg LLTB op Twitter!

14-11-2017‘Door schade en schande wijs geworden’

Michels-Classens.JPG

Varkenshouderij, boomkwekerij en familiebedrijf Michels-Classens is genomineerd voor de Venrayse Ondernemersprijzen. Het gemengde bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel gezet.

Caroline Janssen-Michels kan honderduit praten over bomen. Over de hoeveelheid fijnstof die bomen af kunnen vangen en wat dat voor een smogstad als Beijing kan betekenen, de 4000 liter water die een flinke boom kan opnemen en daarmee wateroverlast in de stad kan beperken of het positieve effect dat ‘groen’ op mensen heeft.

Het bedrijf Michels-Classens, opgericht door haar ouders, is genomineerd voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2018. De belangrijkste reden is volgens oudste dochter Caroline dat het familiebedrijf naast boomkwekerij ook een varkenshouderij is met 5500 vleesvarkens. ‘We zitten bovendien allemaal in het bedrijf: mijn vader, moeder, broer, zus en mijn man. En dat in een tijd dat bedrijfsopvolging een issue is voor veel boeren en tuinders. Laatst zei pap dat het mooiste van alles is dat iedereen weer, net als vroeger, aan de keukentafel zit na een dag werken’, weet Caroline. ‘En dat terwijl mijn ouders ons allemaal hebben gestimuleerd om onze horizon te verbreden.’

De nominatie is een trip down memory lane voor de familie Michels. Tijdens de presentatie van de genomineerde bedrijven op 4 januari zal vader Jan zijn kleindochter de ruim dertigjarige geschiedenis in een notendop vertellen. De erkenning maakt de familie trots. ‘We worden er nooit slechter van’, concludeert Caroline.

Volgens Caroline hebben haar ouders zich altijd ware ondernemers getoond. ‘Mijn vader is begonnen met akkerbouw, maar toen de opbrengsten tegenvielen heeft hij de overstap gemaakt naar bomenteelt op contract. Vervolgens is hij weer verder ontwikkeld met eigen afzet. We zijn als ondernemers door schade en schande wijs geworden. Mijn vader heeft altijd gezegd: we moeten afbouwen als we niet groeien en door ontwikkelen als jullie het bedrijf willen.’

De generatie kinderen drukt haar eigen stempel op het bedrijf, vooral met het thema duurzaamheid. De varkenshouderij voert het Beter Leven-keurmerk en in de boomkwekerij geldt het Groenkeur-certificaat. ‘We zoeken ook naar kruisbestuivingen tussen de twee takken in het bedrijf. Zo gebruiken we geen kunstmest, maar injecteren onze varkensmest in de bodem. Als er boompjes niet zijn verkocht, dan dienen ze als speelgoed voor de varkens. Heel belangrijk vind ik dat juist bomen een bijdrage kunnen leveren aan de fijnstofdiscussie in de veehouderij.’

 

 

Afdelingen
Dit artikel staat onder de volgende afdeling
Venray
Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie