field-1246620_1920

Hoe veilig is uw boerenbedrijf?

03-10-2017

De week van de veiligheid komt er weer aan. Een week lang extra aandacht voor de beveiliging van agrarische bedrijven. Veel agrariërs hebben last van diefstal en inbraak op hun bedrijf. Hoe veilig is uw boerenbedrijf?

Dieven nemen trekkers, diesel, gereedschap, zitmaaiers, laptops, telefoons, kunstmest, vee, zaaigoed, maar ook producten als boerenkaas mee. In de week van de veiligheid krijgt u handvatten voor wat u kunt doen om uw veiligheid te vergroten.

‘Waar in heel Nederland het aantal diefstallen juist daalt, wordt er bij boerderijen de laatste jaren juist een stijging waargenomen’, zegt Rik Horbach van LTO Ledenvoordeel. ‘Boerderijen liggen voornamelijk op meer afgelegen plekken en de buren zijn daardoor ook vaker verder weg. Boerderijen beschikken meestal ook niet over een doeltreffende beveiliging waardoor het voor inbrekers alleen maar makkelijker wordt.’

In nauwe samenwerking met het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), het ministerie van Veiligheid en Justitie en AgriWijzer ontwikkelde LTO Ledenvoordeel de Beveiligingswijzer. ‘Dit is een online scan die een ondernemer achter zijn computer uitvoert’, vertelt Horbach.

Beveiligingswijzer

Wie de Beveiligingswijzer aanklikt op www.agriwijzer.nl/beveiliging, kan kiezen uit vier agrarische bedrijfstypes. Vervolgens volgt een korte vragenlijst. ‘Daarmee maakt een agrariër als het ware een virtuele rondgang over zijn bedrijf en leggen we de belangrijkste beveiligingszaken uit’, zegt Jan Broos van AgriWijzer, maker van de Beveiligingswijzer.

Beveiligingswijzer brengt het risico op criminaliteit op een agrarisch bedrijf in kaart en benoemt wat de knelpunten zijn. ‘Tegelijkertijd komen we met oplossingen en adviezen over het wegwerken van de knelpunten’, meldt Broos. ‘Zo’n advies kan bijvoorbeeld zijn om een opritverklikker te plaatsen om het erf beter in de gaten te houden, of het hang- en slotwerk te verbeteren.’

De beste aanpak voor een goed beveiligd boerenbedrijf verschilt per situatie. Bij rijdend materieel kan bijvoorbeeld een ‘track en trace systeem’ interessant zijn. Met één druk op de knop kun je dan peilen waar je voertuig zich bevindt. Een brandstofalarmsysteem is bruikbaar om een dieselolietank te beschermen.

Camerasystemen blijken op veel agrarische bedrijven een goede bijdrage aan de bedrijfsveiligheid te kunnen leveren. Horbach: ‘Camerabewaking zorgt voor goed zicht op alle onderdelen van je bedrijf. Ongenode gasten komen letterlijk snel in beeld. Camera’s hebben ook een flink afschrikkend effect op criminelen.’

Kosteloos & ledenkorting

Horbach adviseert alle LTO-leden om gebruik te maken van de kosteloze Beveiligingswijzer. ‘Daarmee krijgen ondernemers op een makkelijke manier advies over het nog beter beveiligen van hun bedrijf. ‘Maak het criminelen niet te makkelijk!’, is waar we onze leden op attenderen.’ Om leden te ondersteunen in hun strijd tegen criminaliteit heeft LTO Ledenvoordeel diverse beveiligings-maatregelen ingekocht. Er zijn een achttal betrouwbare leveranciers geselecteerd waar leden korting krijgen. Meer informatie vindt u hier.

Dief

Pagina delen