field-1246620_1920

Staatssecretaris past fosfaatreductieplan aan

26-05-2017

Staatssecretaris Van Dam gaat de fosfaatreductieregeling versoepelen op het punt van het jongveegetal. Het jongveegetal wordt buiten werking gesteld voor melkveebedrijven die alleen vrouwelijk jongvee afvoeren voor export, slacht of dood. Afzet van kalveren jonger dan 35 dagen blijft mogelijk, zodat kalveren afgezet kunnen worden naar de vleeskalverhouderij.

Het jongveegetal blijft wel van toepassing voor bedrijven die dieren ouder dan 35 dagen afzetten in Nederland, bijvoorbeeld voor jongveeopfok. Afzet van vrouwelijke kalveren tot een leeftijd van 35 dagen naar bedrijven met een Nederlands UBN blijft voor alle bedrijven mogelijk. Omdat niet-melkproducerende bedrijven niet meer onder de fosfaatreductieregeling vallen is het jongveegetal ingevoerd. Voorkomen moest worden dat jongvee op deze bedrijven geplaats zou gaan worden zonder daadwerkelijke reductie van de veestapel. De huidige aanpassing is nodig omdat de oorspronkelijke variant de normale bedrijfsvoering op veel melkveebedrijven belemmerde. De aanpassing is gebeurd op verzoek van LTO, NZO, NAJK, NMV, Nevedi en Rabobank.

Kortingspercentage 3e periode

Het fosfaatreductieplan 2017 levert tot nu toe overtuigende resultaten op. Daarom is het niet nodig om het kortingspercentage in de derde periode (juli/augustus) te verhogen tot 20%, het percentage zoals dat in de regeling maximaal was voorzien. Inzet van alle partijen was om het kortingspercentage in periode 3 zo laag mogelijk te houden om recht te doen aan de inspanningen die al geleverd zijn. In het overleg tussen EZ en de zuivelsector is gezamenlijk besloten, rekening houdend met de mee- en tegenvallers zoals die op dit moment zijn te voorzien, het kortingspercentage voor de derde periode vast te stellen op 12%.

Tevens is als ambitie uitgesproken om dit percentage ook te hanteren in de vierde periode en vijfde periode. Maar als (onvoorziene) ontwikkelingen dat noodzakelijk maken zal het kortingspercentage later dit jaar nog worden bijgesteld.

Volhouden op ingeslagen weg

De uitvoering van het fosfaatreductieplan verloopt naar wens. Samen met de verlaging van het fosforgehalte in mengvoeders en de deelname aan de subsidieregeling voor bedrijfsbeëindigers heeft het fosfaatreductieplan geleid tot een flinke vermindering van de fosfaatproductie. Inmiddels is al een groot deel van de beoogde reductie gerealiseerd. Daarmee is het gesprek over behoud van de derogatie, het uiteindelijke doel van het fosfaatreductieplan, binnen handbereik gekomen. Het is daarvoor wel van groot belang dat het resultaat ook in de rest van 2017 wordt gerealiseerd. Afgesproken is om te bekijken of versterking nodig en mogelijk is, zoals bijvoorbeeld via het realiseren van extra reductie in het voerspoor.

Beschikkingen

Vrijdag 26 mei aan het eind van de middag staan de beschikkingen over de eerste periode van het fosfaatreductieplan op de webportal. Daarin staat of u over de maanden maart en april een geldsom moet betalen of dat u in aanmerking komt voor een bonus. De beschikking zal die dag ook per post worden verzonden.

De beschikking is een formele brief namens de staatssecretaris van Economische Zaken, waarin wordt meegedeeld of de Regeling fosfaatreductieplan 2017 is nageleefd. De zuivelonderneming verstuurt deze brief omdat zij de fosfaatreductieregeling in mandaat van de staatssecretaris uitvoert. Omdat het om een beschikking van de overheid gaat, is de brief opgesteld volgens wettelijke voorschriften. De in de beschikking vermelde geldsom of bonus zal de zuivelonderneming in juni verrekenen met het melkgeld over de maand mei.

Bedrijven die nog geen uitsluitsel van RVO.nl hebben over een verzoek om aanpassing van het referentiegetal en/of doelstellingsaantal, ontvangen de beschikking later. Ook bedrijven waarvan de gegevens nog niet zijn geverifieerd krijgen de beschikking later. Deze bedrijven ontvangen hierover van RVO.nl een brief. Tevens staat deze melding in het portal. Het gaat om veehouders waarvan nog een dossier in behandeling is bij RVO (knelsituatie, bedrijfsoverdracht, enz.). Afhandeling hiervan ligt bij RVO. Voor een aantal bedrijven is er nog onvoldoende aansluiting tussen Zuivel NL en RVO over de berekening van het maandgemiddelde of over de I&R of bedrijfsstructuur. Ook deze bedrijven ontvangen een brief. De afhandeling van deze bedrijven pakken ZuivelNL en RVO gezamenlijk op.

Eerste Kamer stemt in met fosfaatrechten

Dinsdag 23 mei is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de invoering van het wettelijk stelsel van fosfaatrechten. Eerder stemde de Tweede Kamer daar al mee in. Voorzien is dat het stelsel van fosfaatrechten per 1 januari 2018 in werking treedt. De huidige reductie van de fosfaatproductie krijgt dan in een logisch vervolg middels fosfaatrechten in 2018.

Voor meer informatie zie de brief van Van Dam aan de Tweede Kamer.

Koeien

Pagina delen