field-1246620_1920

LLTB: lid meer centraal stellen

28-03-2017

“Minder werken met vaste structuren, maar meer met ondernemersgroepen. Daar kunnen de leden zelf inbrengen hoe zij de inzet van de LLTB willen zien”, zo verwoorde LLTB-directeur Bas Boots op de bijeenkomst van de afdeling Sittard de koers van de LLTB voor de komende jaren.

Afgelopen weken hebben de algemene ledenvergaderingen van de LLTB-afdelingen Sittard e.o. en Heuvelland plaatsgevonden. Tijdens beide bijeenkomsten zijn de leden bijgepraat over de acties die de afdelingsbesturen het afgelopen jaar hebben ondernomen. Ook zijn de leden bijgepraat over de ontwikkelingen binnen LTO, LLTB en in de regio, zoals de wijze waarop de LLTB leden een centralere positie wil geven bij discussies over lokale en regionale zaken. Ook de manier waarop de belangenbehartiging richting landelijke overheid en de afstemming met ketenpartijen versterkt wordt binnen LTO werd toegelicht. Tenslotte werd uitgelegd waarom samengewerkt gaat worden op Zuid-Limburgse schaal.

Leden gaven hun inbreng. Voldoende inzet richting gemeenten en een goede afstemming tussen landelijke vakgroepen en Limburgse boeren en tuinders waren belangrijke zaken die de leden de bestuurders meegaven.

Waardering voor de rol van land- en tuinbouw bij behoud landschap

Beide ledenvergaderingen hadden een deel dat toegankelijk was voor alle Zuid-Limburgse leden. In Heuvelland was het Nationaal Landschap Zuid-Limburg het thema. Er was een videoboodschap van gedeputeerde Mackus.

De gedeputeerde benadrukte het economisch belang van land- en tuinbouw, maar zeker ook in Zuid-Limburg het belang van de agrarische sector voor het landschap. Hij erkende de zorgen die er zijn over financiering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Hij gaf aan vóór de zomer met een visie te komen voor de toekomst en de financiering van natuur- en landschapsbeheer door boer en tuinder. Een landschapsfonds is een belangrijke oplossingsrichting die nu verkend wordt.

Na de videoboodschap was het woord aan Toine Gresel, de nieuwe voorzitter van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Hij presenteerde de ambities die hij heeft. Ook op de financiering - waaronder de fondsvorming - ging hij verder in.

De avond werd afgesloten met een geanimeerde discussie tussen het forum, bestaande uit Gresel, LLTB-portefeuillehouder Pieter van Melick en afdelingsvoorzitter Peter Erkens en de zaal. De discussie ging vooral over het nationaal landschap als kans of bedreiging en hoe kansen te verzilveren.

Overeenstemming was er over de belangrijke rol die land- en tuinbouw hebben bij de instandhouding van het Zuid-Limburgse landschap en dat die rol waardering verdient van de overheden en de burgers. Pieter van Melick vatte het LLTB-standpunt op het einde als volgt samen: “In het belang van economie en landschap in Zuid Limburg is het nodig dat (a) normale bedrijfsontwikkeling mogelijk is; dat (b) randvoorwaarden worden geboden voor een landschap kansen biedt voor de agrariër en dat (c) vóór de zomer zekerheid wordt geboden over de financiële middelen via contracten voor agrarische natuurbeheer en een landschapsfonds.”

ALV Heuvelland Gresel.JPG

Het belang van de regio in de Tweede Kamer

Hoe houdt je de belangen van de regio overeind in de Tweede Kamer, waar de randstad de boventoon voert? Dat was het thema van de inleiding die Tweede Kamerlid Martijn van Helvert verzorgde op de bijeenkomst van LLTB-afdeling Heuvelland. Hij onderbouwde met voorbeelden dat meer geld dan evenredig is naar de randstad gaat. Ook lichtte hij een tipje van de sluier hoe wordt samengewerkt om de regio de aandacht te geven die haar toekomt. “We stemmen zaken af met regio’s als Noord- en Oost-Nederland.” Hij benadrukte het belang van Kamerleden met regionale roots. Of het alleen aan zijn pleidooi heeft gelegen is niet te zeggen, maar Martijn van Helvert is inmiddels met een groot aantal voorkeurstemmen weer in de Tweede Kamer gekozen en in de Tweede Kamer zitten maar liefst veertien vertegenwoordigers met Limburgse roots.

Discussie HeuvellandOnder leiding van LLTB-manager Mirk Oppenhuis de Jong wordt gediscussieerd over financiering van de ambities voor het Nationaal landschap Zuid-Limburg.

 

 

IMG_1159.JPGVan Helvert ging in zijn verhaal verder in op landbouwverkeer.

Pagina delen