field-1246620_1920

Inspanningen van melkveehouders voor behoud van boerenlandvogels worden in kaart gebracht

28 mrt 2017

Melkveehouders beheren samen maar liefst 40 procent van het Nederlandse landschap. Een landschap dat zich kenmerkt door grazende koeien en boerenlandvogels, zowel in de wei en in de akkers als op het erf.

Aandacht voor behoud en bescherming van het landschap en bijbehorende flora en fauna is belangrijk voor de biodiversiteit én voor de melkveehouderijsector. Van melkveehouders met grote inspanningen voor weidevogels is vaak goed bekend wat ze doen, maar de inspanningen van de grootste groep melkveehouders zijn lang niet altijd zichtbaar en worden soms tenietgedaan door factoren waar ze zelf geen invloed op hebben, zoals predatie en bouw van wegen en woningen.

Om als melkveehouderijsector goed te kunnen laten zien wat de inspanningen zijn voor biodiversiteit in het algemeen, en in het bijzonder boerenlandvogels (weidevogels en erfvogels) en weidegang vroeg in het voorjaar, is een online enquête voor melkveehouders gelanceerd. Zoveel mogelijk veehouders wordt gevraagd de enquête in te vullen, omdat activiteiten die soms vanzelfsprekend worden gevonden, een grote bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit. Het is belangrijk deze goed in beeld te hebben.

De enquête wordt via alle zuivelorganisaties verspreid en is tot en met 9 april in te vullen. Meer informatie voor melkveehouders kan opgevraagd worden bij de eigen zuivelorganisatie.

Koeien

Pagina delen