field-1246620_1920

LLTB en ZLTO hekelen gebrek aan kennis bij Van Dam

06-10-2016

De LLTB en ZLTO vinden het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Martijn van Dam tijdens het AO Water zei dat geen enkele teelt of weersomstandigheid is uitgesloten in de brede weersverzekering.

‘Ik heb de indruk dat de staatssecretaris niet goed wordt voorgelicht door zijn adviseurs’, zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. ‘Als Van Dam goed was voorgelicht, had hij kunnen weten dat bepaalde gewassen worden uitgesloten van dekking’, vult LLTB-voorzitter Léon Faassen aan.

Op 30 september stuurden de LLTB en ZLTO een brief met een uitgebreid schadedossier naar de staatssecretaris. Hieruit bleek dat geen andere conclusie kon worden getrokken, dan dat door de verzekeraars zeer veel risico’s van de dekking zijn uitgesloten, buitensporig veel (onredelijk) beperkende voorwaarden worden gesteld en de verzekeringen slechts kunnen worden aangegaan tegen extreem hoge kosten. 

Wensen vanuit sector

De land- en tuinbouworganisaties deden in de brief een dringend beroep op de staatssecretaris een onafhankelijke commissie in te stellen die de totale schade vaststelt en op grond daarvan ook de aard en omvang van de niet redelijkerwijze verzekerbare schade. Vervolgens zou deze commissie aanbeveling kunnen doen voor het in het leven roepen van een noodfonds. Ook moet op korte termijn - in samenspraak met de sector en de verzekeraars - alsnog een verzekeringspakket worden ontwikkeld dat er wel toe leidt dat oogstschade als gevolg van extreme weersituaties een redelijkerwijs verzekerbaar risico is.

De sector is zeer bezorgd over de schade van het veranderende klimaat aan met name ondernemers in de primaire sector. De ZLTO en de LLTB hebben daarom tevens gevraagd een gedegen onderzoek te starten naar deze effecten en te komen tot passende maatregelen.

Martijn van Dam

Pagina delen