field-1246620_1920

Bestuurders gemeente Voerendaal op bedrijfsbezoek

20 okt 2016

Een delegatie van de gemeenteraad en van burgemeester en wethouders van de gemeente Voerendaal bracht op 15 oktober, op uitnodiging van de LLTB-afdeling Heuvelland, een bezoek aan het melkvee- en akkerbouwbedrijf van de familie Kerckhoffs in Kunrade.

Afdelingsvoorzitter Peter Erkens schetste de trends en ontwikkelingen in de sector en lichtte de wensen vanuit de sector toe. Hij benadrukte dat land- en tuinbouw niet alleen economische factoren in het gebied zijn, maar ook de makers en onderhouders van het Nationaal Landschap. Peter Erkens: “Het Zuid-Limburgse landschap dat gemeenten, vanwege toerisme en voor de bewoners zelf, hoog in het vaandel hebben staan, wordt gemaakt door onze sector. Het voortbestaan van de agrarische bedrijven is dan ook cruciaal voor het behoud van ons Nationaal Landschap. Dit voortbestaan kan alleen maar plaatsvinden als er een rendabele bedrijfsvoering mogelijk is.”

De LLTB wil dat de overheid en de samenleving samen de juiste randvoorwaarden creëren voor deze rendabele bedrijfsvoering. Peter Erkens wees in dit kader op het belang van een goede bereikbaarheid van bedrijven en percelen. De gemeente speelt hierbij een rol door gemeentelijk groen tijdig en voldoende te snoeien en door wegen voldoende breed te maken voor landbouwverkeer en zoveel mogelijk obstakelvrij te houden. Erkens: “En ook een zekere mate van bedrijfsontwikkeling moet mogelijk zijn, uiteraard afgestemd op de omgeving.” Hij deed een beroep op de gemeente hierin mee te denken.

Tenslotte gaf Peter Erkens aan dat alle partijen in het gebied alleen met respect voor elkaar verder kunnen komen.

Maurice Kerckhoffs schetste de gang van zaken op zijn bedrijf en gaf inzicht in de wijze waarop een familiebedrijf werkt. Hij liet ook zien hoe zijn melkveehouderij met grasland en weidegang van belang is voor behoud van het Natura 2000 gebied Kunderberg en hoe hij actief is in de bestrijding van erosie.

De bestuurders stelden de bijeenkomst op prijs en zegden toe de genoemde punten mee te nemen. Wethouder Brauers gaf de familie Kerckhoffs een compliment: “U bent het type agrarisch ondernemer dat we graag in onze gemeente hebben”.

Bij het bedrijfsbezoek hoorde natuurlijk ook een rondleiding.

Bedrijfsbezoek 1

Bedrijfsbezoek 1Maurice Kerckhoffs en Peter Erkens beantwoorden in de melkveestal de vragen van de gemeentelijke bezoekers.

Pagina delen