field-1246620_1920

Afhandeling meldingen grondwateronttrekkingen glastuinbouw, teelt in tunnels en pot- en containervelden

20 okt 2016

Van 1 oktober 2015 tot 1 februari 2016 hebben de Limburgse waterschappen bedrijven met bedekte teelten en pot- en containerteelt de gelegenheid gegeven hun bestaande grondwateronttrekkingen te melden. Circa 82 procent van de aangeschreven bedrijven heeft één of meer grondwateronttrekkingen gemeld.

In september 2015 hebben de Limburgse waterschappen de ruim 800 bij hen bekende bedrijven met bedekte teelten (glastuinbouw, teelt in tunnels) en pot- en containervelden aangeschreven met het verzoek bestaande grondwateronttrekkingen voor de beregening van deze teelten te melden. Om ook de niet bij de waterschappen bekende bedrijven te bereiken is deze oproep ook via persberichten, internet en social media verspreid. Binnen de daarvoor gestelde termijn heeft ongeveer 82 procent van de bedrijven een melding bij de waterschappen ingediend. Dit is een uitstekende score!

Bedrijfsbezoeken

De waterschappen hebben in totaal 674 meldingen ontvangen. Iedereen die een melding heeft ingediend, heeft hiervan een ontvangstbevestiging ontvangen. De ontvangen meldingen worden nu gecontroleerd tijdens bedrijfsbezoeken en als deze voldoen aan de algemene regels worden de onttrekkingen opgenomen in het grondwaterregister. Er zijn op dit moment 140 meldingen op deze manier afgehandeld. Hiervan is circa 71 procent opgenomen in het grondwaterregister, circa 24 procent valt onder de vrijstelling en circa 5 procent betreft geen grondwateronttrekking (meer) ten behoeve van bedekte teelten en pot- en containerteelt. De afhandeling van de overige meldingen vindt naar verwachting plaats in 2016 en 2017.

Jaaropgave grondwateronttrekking

De geregistreerde onttrekkers moeten jaarlijks de onttrokken hoeveelheden grondwater bij de waterschappen rapporteren, via een jaaropgave grondwateronttrekking. Op deze wijze krijgen de waterschappen een goed beeld van de onttrokken hoeveelheden grondwater. Dankzij de positieve medewerking van de sector wordt de beschikbaarheid van belangrijke gegevens voor een goed waterbeheer verder vergroot en wordt ook het inzicht in de waterstromen bij deze bedrijven in beeld gebracht. Dit maakt betere beleidsmatige afwegingen mogelijk.

PWIJ20060711-1165

Pagina delen