field-1246620_1920

200 miljoen schade voor Limburgse agrariƫrs

13-09-2016

Volgens de laatste berekeningen heeft agrarisch Limburg een totale schadepost van minstens 200 miljoen euro als gevolg van de hevige regenval in juni. ‘Nu het oogsttijd is, wordt pas goed duidelijk hoe groot de schade daadwerkelijk is’, stelt LLTB-voorzitter Léon Faassen.

Faassen geeft aan dat er dringend behoefte is aan een Deltaplan Klimaatadaptatie. ‘Als boeren en tuinders bevinden we ons in de frontlinie van de klimaatverandering’, verduidelijkt Faassen. ‘Wij krijgen als eerste te maken met de gevolgen van extreem natte periodes, maar ook de extreem droge en warme periodes, zoals nu.’ Overigens is het niet alléén een probleem voor de agrosector. ‘Problemen in agrosector worden vanzelf maatschappelijke problemen als het bijvoorbeeld ten koste gaat van werkgelegenheid en de voedselproductie’, waarschuwt Faassen.

De LLTB spreekt de behoefte uit aan een zogenoemd deltaplan, waarin het Rijk, waterschappen, verstedelijkt gebied en de agrarische sector allemaal in actie moeten komen. Faassen: ‘Er moet meer opvangcapaciteit voor water komen, de afvoercapaciteit van watergangen moeten worden doorberekend en we willen checken of het beleid op het gebied van het onderhoud van beken voldoet’.

Naast preventieve maatregelen kijkt de LLTB nadrukkelijk naar mogelijkheden rond schadeafhandeling. 'De brede weersverzekering moet op de schop’, vindt Faassen. Er moet volgens hem een product komen dat beter aansluit bij de behoeften van agrarische ondernemers. ‘Daarbij moeten de assurantiebelasting, de premies en het eigen risico omlaag. Inundatie is niet eens verzekerbaar, terwijl je in situaties als deze toch heel vaak ziet dat water vanuit beken of via het grondwater het perceel op stroomt. Dat moet anders.’

Tenslotte stelt Faassen dat er een noodfonds moet komen. ‘We hebben te maken met veel schade die onverzekerbaar is. Als schade niet verzekerbaar is en specifieke schade niet valt onder de verantwoordelijkheid van waterschappen, zou schade via het noodfonds uitgekeerd moeten worden’, vindt de LLTB-voorzitter. ‘Een onafhankelijke commissie moet de regie krijgen over het uitkeren van vergoedingen.’

Hoog op de agenda

Het waterschadedossier staat bij de LLTB nog steeds hoog op de agenda. De organisatie heeft zich de afgelopen drie maanden vrijwel continue beziggehouden met de problematiek rondom de waterschade, waarmee een groot deel van Zuidoost-Nederland afgelopen juni en juli te maken kreeg.

Ondanks dat de WTS status niet is toegekend, zijn mede dankzij de inspanning van de LLTB en diverse partners resultaten bereikt op het gebied van grasscheuren, herstelbemesting en werktijdverkorting. Aandacht is er ook voor de evaluatie – beleid en product - van de Brede Weersverzekering (BWV). Daarover heerste bij agrariërs de afgelopen veel ontevredenheid.

Met de Brede Weersverzekering kunnen ondernemers met open teelten, zoals fruitteelt of akkerbouw, zich tegen schade aan gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden verzekeren.

Een groot aantal agrarische bedrijven heeft zich echter niet verzekerd via de Brede Weersverzekering. De reden is dat de verzekering niet aansluit bij de praktijk. Premies zijn te hoog, er geldt een hoog eigen risico en de uitkering wordt gemaximeerd.

Helder

Om een zo helder mogelijk beeld te krijgen van de enorme schade die de extreme wateroverlast in juni en juli in Zuidoost-Nederland heeft veroorzaakt, roept de LLTB leden die schade niet hebben gemeld op dit alsnog te doen.

‘Hoe meer schade er wordt gemeld, hoe duidelijker deze in beeld kan worden gebracht’, aldus LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. ‘We hebben dit nodig om een helder totaalbeeld te schetsen in Den Haag.’ Ondernemers die dit wel hebben gedaan, worden binnenkort benaderd voor een kort, telefonisch gesprek.

Een combinatie van overvloedige neerslag en een supercel trof afgelopen zomer een gebied van 51.000 hectare. ZLTO en LLTB schatten de directe schade van de getroffen agrarische ondernemingen op meer dan een half miljard euro. In totaal gaat het om meer dan 750 agrarische bedrijven. Bij de waterschappen zijn 686 claims ingediend, waarvan 170 in Limburg. De gevolgschade is nog onbekend.

Verzekeraars

Verzekeraars hebben tot nog toe 450 schademeldingen binnengekregen van glastuinbouwbedrijven. Daarbij gaat het om ongeveer 250 hectare vernield glas. ‘De meeste glastuinbouwbedrijven zijn verzekerd tegen hagelschade. Dat geldt echter niet voor de ruim 300 veehouders en akkerbouwers van wie ongeveer 500.000 vierkante meter aan schuren en stallen door de hagel zijn vernield’, zo vertelt Jan Veltmans. ‘Schade gedekt door storm is verzekerd, door hagel vaak niet. Een groot aantal landbouwers is verontwaardigd dat hun verzekeraar hen niet heeft gewaarschuwd.’

Regen

Pagina delen