field-1246620_1920

LLTB zwaar teleurgesteld over starre houding kabinet

08-07-2016

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is zwaar teleurgesteld in de uitkomsten van het Tweede Kamerdebat over de waterschade in Zuidoost-Nederland. Diverse politieke partijen riepen het kabinet op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) in werking te stellen of te komen tot een vergelijkbare oplossing. Staatssecretaris Martijn van Dam voelde hier echter helemaal niets voor en werd hierin gesteund door de coalitiepartijen VVD en PvdA.

“Het is bedroevend te ervaren hoe star het kabinet omgaat met extreme situaties, zoals deze”, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. “In het debat werd alles door de staatssecretaris gejuridiseerd in plaats van dat er werd gekeken naar mogelijkheden om noodsteun wél mogelijk te maken. Door deze starre houding is Zuidoost-Nederland op zichzelf aangewezen. We moeten het zelf maar oplossen en dat is onverteerbaar.”

Nood breekt wet
De LLTB-voorman twijfelt of het kabinet wel goed in beeld heeft wat er gaande is in Zuidoost-Nederland. “Akkers staan al wekenlang onder water, gewassen rotten letterlijk in de grond en als klap op de vuurpijl kreeg de regio twee weken geleden ook nog te maken met een allesverwoestende ijsstorm. Het kabinet zegt eigenlijk, ‘niets aan de hand, sop het zelf maar op’, maar zo zijn we niet met elkaar getrouwd.” De LLTB had liever gezien dat het kabinet flexibeler was geweest en met concrete noodsteun was gekomen. “Het is makkelijk te zeggen dat iets niet kan of niet mag volgens de regeltjes, maar nood breekt wet. Het is niet zo dat alleen maar agrarische ondernemers last hebben van de huidige situatie. Ook voor loonbedrijven, transportbedrijven, veilingen en het brede mkb die producten van agrariërs verhandelen zijn zwaar gedupeerd. En wat te denken van al die medewerkers die veel minder of niets meer te doen hebben.”

Andere steunmaatregelen
De staatssecretaris gaf aan dat het kabinet de regio wel op andere manieren kan steunen. Daarvoor is een werkgroep in het leven geroepen. “Prima dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om de pijn wat te verzachten, al zal dat niet voorkomen dat boeren en tuinders failliet gaan, met alle gevolgen voor onze regio van dien.” De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakte donderdag al bekend dat zij vreest voor tekorten aan conserven- en diepvriesgroenten. Faassen: “De eerste gevolgen worden hiermee zichtbaar. Onbegrijpelijk dat het kabinet haar ogen sluit voor deze gevolgen.”

De LLTB blijft in nauw overleg met o.a. ZLTO, provincies en gemeenten bekijken welke vervolgstappen mogelijk genomen kunnen worden.

tweede_kamer

Pagina delen