field-1246620_1920

Stikstofherstelbemesting op bouwland na extreme neerslag

7 jun 2016

De calamiteitenregeling bij extreme neerslag is twee jaar geleden mede op aandringen van de LLTB via LTO Nederland tot stand gekomen. Er geldt wel een aantal voorwaarden.

Extreme regenval kan leiden tot grote gewasschade en het wegspoelen van voor het gewas opneembare stikstof. In het verleden is LTO Nederland met de overheid een calamiteitenregeling overeengekomen om herstelbemesting mogelijk te maken bij extreme situaties. Dit is uiteraard geen oplossing voor fysieke schades, maar kan er wel voor zorgen dat gewassen nog enigszins goed gevoed kunnen worden.

Voor herstelbemesting op bouwland gelden de volgende voorwaarden:

  • Herstelbemesting mag als schade wordt geleden of dreigt te leiden uit opbrengstderving of kwaliteitsverlies door een hoeveelheid regen van meer dan 50 mm in 1 etmaal (tussen 8.00 uur en de daaropvolgende 24 uur) of 60 mm in 2 opeenvolgende etmalen (tussen 8.00 uur en de daaropvolgende 48 uur). Deze neerslaghoeveelheid is bevestigd door het KNMI.
  • De verwachte financiële opbrengst van het gewasperceel is zonder extra bemesting minimaal 25 procent lager.
  • Door een geregistreerd schade-expert is de neerslag en opbrengstderving in een rapport bevestigd. In het rapport is ook de ligging en oppervlakte van het gewasperceel vastgelegd. Dit rapport moet goed worden bewaard in de administratie.
  • De herstelbemesting geldt alleen voor bouwland.
  • Maximaal 25 procent van de vastgestelde hoeveelheid stikstof per gewasperceel mag extra worden gebruikt.
  • De extra hoeveelheid stikstof mag alleen in de vorm van kunstmest (anorganische meststoffen) gegeven worden.
  • De herstelbemesting moeten worden gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), voordat deze worden uitgevoerd.

Indien herstelbemesting is aangemeld bij RVO, maar deze toch niet worden uitgevoerd, moet dit worden doorgegeven aan RVO om problemen te voorkomen.

Mest

Pagina delen