Volg LLTB op Twitter!

23-12-2015Tussenjaar voor de dassenovereenkomsten in Limburg

Provinciehuis Limburg

De huidige dassenovereenkomsten, die grondgebruikers met het Faunafonds hebben gesloten, lopen af op 1 januari 2016. De provincie Limburg kiest voor een tussenjaar om aan de hand van taxaties in de loop van 2016 te beslissen of de dassenovereenkomsten de beste methode zullen zijn.

In Limburg worden in 2016, net als in de andere provincies, automatisch taxaties uitgevoerd bij de bedrijven die nu een aflopende dassenovereenkomst hebben, óf als die in de twee voorgaande jaren (2014 en 2015) een tegemoetkoming voor dassenschade hebben ontvangen van het Faunafonds. Voor de getaxeerde schade wordt een tegemoetkoming verleend, waarbij er geen eigen risico of behandelbedrag geldt. Het verschil met de andere provincies is dat provincie Limburg aan de hand van de taxaties in de loop van 2016 beslist of deze taxaties omgezet worden in dassenovereenkomsten of dat jaarlijkse taxaties worden uitgevoerd.

Voor grondgebruikers die niet in aanmerking komen voor een gedoogovereenkomst geldt dat de schade via de reguliere weg bij het Faunafonds gemeld kan worden. Er geldt daarbij ook geen eigen risico of behandelbedrag.

De LLTB heeft het afgelopen jaar van diverse leden het bericht ontvangen dat de dassenovereenkomst niet altijd een wenselijke situatie bood. In het eerste jaar van de overeenkomst werd namelijk de tegemoetkoming voor de schade vastgesteld voor de 5-jarige overeenkomst. Daarbij kwam het voor dat de schade door de das zich uitbreidde en men hier geen vergoeding voor kreeg.

Komend jaar volgt de LLTB de ontwikkelingen omtrent dassenovereenkomsten op de voet. Daarbij blijven we scherp om er voor te waken dat een reële afwikkeling van de schades, die ondernemers ondervinden door de das, blijft bestaan. Want ondanks dat de dassenpopulatie in Nederland momenteel niet meer dermate onder druk staat dat extra bescherming noodzakelijk is, blijft verjagen of verstoren van deze soort niet toegestaan.

Vragen over het melden van dassenschade? Neem contact op met de LLTB-infolijn: 0900-46365582 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12 uur).

 

Afdelingen
Dit artikel staat onder de volgende afdelingen
De Winning Limburg, Heuvelland, Horst-Venlo, Maasduinen, Mergelland, OostMaas, Peel en Maas, Sittard e.o., Venray, Weerterland
Dossiers
Dit artikel staat onder het volgende dossier
Wildschade
Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen