field-1246620_1920

Beregeningsverbod vanaf donderdag 12 uur

30-06-2015
Vanaf komende donderdag 2 juli vanaf 12 uur geldt voor Midden- en Noord-Limburg een algeheel beregeningsverbod vanuit oppervlaktewateren. Dat heeft het Waterschap Peel- en Maasvallei vanmiddag meegedeeld.

Overigens laat het waterschap weten, dat op dit moment weliswaar een groot tekort aan neerslag is, maar nog geen grote problemen worden verwacht. “Dankzij voldoende aanvoer vanuit de grote rivieren en doordat waterschappen zich goed hebben voorbereid op deze droge periode, zijn de watersystemen goed op orde en bevatten ze nog voldoende water,” aldus een bericht op de website.

Het beregeningsverbod is ingesteld om verdere daling van het waterpeil te voorkomen en om voldoende watervoorraad te behouden voor de komende droge periode.

Het algeheel onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater geldt niet voor de volgende kapitaalintensieve bedrijfsmatige teelten: fruit, groenten, bloemen- en planten en boomteelt. Overige gewassen, zoals grasland, granen, suikerbieten en aardappelen vallen er wel onder.

Een aantal beken is standaard uitgezonderd van het verbod, omdat die in de regel voldoende afvoer hebben: de Niers, de Swalm, de Heukelomsebeek (het gedeelte gelegen tussen de Maas en de stuw aan de Zeedijk), de Eckeltsebeek (het gedeelte tussen de Maas en de Spitsbrug), de Neerbeek (het gedeelte tussen de Maas en Winkelmolenstuw), de Oostrumsche Beek (het gedeelte tussen de Maas en de watermolen aan de St. Wilbertsweg te Geysteren) en de Boschmolenplas.

Het onttrekkingsverbod geldt ook niet voor het drenken van vee, maar dan mag daarvoor geen mechanisch aangedreven pomp worden gebruikt.

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Waterschap Peel en Maasvallei, via 077 – 38 91 111.
Beregenen

Pagina delen