field-1246620_1920

Mestarme zones rond Natura2000-gebieden

17 mrt 2015
Over bemesting rond Natura2000-gebieden is afgelopen week onduidelijkheid ontstaan. Belangrijkste afspraak daarover is dat samen met de Provincie Limburg de opties voor nitraatreductie in beeld gebracht worden.

Daarna zal na overleg met de LLTB een aanpak door de Provincie Limburg worden gekozen, waarbij ook de gevolgen voor boeren en de (financiële) gevolgen voor de overheid worden meegenomen.

Voor maatregelen eerst studie
Zoals op de informatiebijeenkomsten van de LLTB (samen met de Provincie Limburg) over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) al is toegelicht wordt reductie van nitraat lokaal nodig geacht. In de gebiedsanalyses die voor de Limburgse Natura-2000 gebieden zijn opgesteld, staat bij zes gebieden dat reductie van nitraat nodig is in het aangrenzende landbouwgebied. Zonder reductie van nitraat kan de kwaliteit van de natuur niet worden gewaarborgd en is er strijdigheid met Europees beleid (de instandhoudingsverplichting).

Het eerste gebied waar deze problematiek is gesignaleerd, was het Bunder- en Elslooërbos. Dit is ruim een half jaar geleden. Daar werd toen door de rijksoverheid de conclusie aan verbonden dat er een mestvrije zone moest komen. De LLTB heeft destijds met steun van de Provincie Limburg de Tweede Kamer benaderd. Dit heeft geleid tot een aangenomen motie in de Tweede Kamer (motie Graus) dat eerst alternatieven onderzocht moeten worden en dat mogelijkheden en kosten in beeld gebracht moeten worden.

Inspraak PAS en gebiedsanalyses
Uitvoering van de motie heeft er toe geleid dat in de officiële gebiedsanalyses (die in januari ter inzage hebben gelegen) is opgenomen dat studie plaats vindt naar de noodzaak van nitraatreductie en mogelijke maatregelen en financiering daarvan. In de inspraak op de PAS gebiedsanalyses heeft de LLTB nogmaals op de problematiek gewezen en op de grote gevolgen die dit voor agrarische ondernemers kan hebben en de mogelijk grote financiële gevolgen voor de overheid. Verzocht is om de studies en maatregelen samenhangend op te pakken.

De overheid zal binnenkort reageren op de inspraak. De verantwoordelijk gedeputeerde, Patrick van der Broeck, heeft aangegeven positief tegenover het verzoek te staan. Zodra meer bekend is zullen we u middels nieuwsbrieven en Nieuwe Oogst informeren en ook ledenbijeenkomsten beleggen zodat u uw standpunt en suggesties kunt inbrengen.
Mest

Pagina delen