field-1246620_1920

Controles Waterschap Roer en Overmaas

25 mrt 2015
Waterschap Roer en Overmaas gaat de komende maanden de naleving van de teelt-, spuit- en mestvrije zone langs beken controleren. Medewerkers van het waterschap controleren dan 200 kilometer beken in Zuid- en Midden-Limburg vanuit de lucht. Zij spotten vanuit de helikopter verdachte plekken en gaan vervolgens op de grond op nader onderzoek uit.

Van de 200 kilometer beken is ongeveer 115 km landbouwgrond, 40 kilometer natuur en 44 kilometer overig grondgebruik. Langs natuurlijke beken geldt een teelt- en mestvrije zone van vijf meter. Voorbeelden hiervan zijn de Rode Beek, de Roer, de Vlootbeek en Vulensbeek, de Pepinusbeek, Keutelbeek, Kingbeek, Gulp, Geul en de Worm. De maatregelen zijn bedoeld om te zorgen dat er geen giftige stoffen in het oppervlaktewater terecht komen die schadelijk zijn voor de waterkwaliteit en het leven in en aan het water.
 
De teelt- en mestvrije zone geldt over een breedte van vijf meter vanaf de insteek van de beek. De insteek is de plaats waar het maaiveld overgaat in het talud van de beek.
In 2014 heeft het waterschap één overtreding geconstateerd naar aanleiding van de controle van de vijf meter-zones. Tegen de overtreder is een proces-verbaal opgemaakt.
Voor meer informatie over handhaving door het waterschap klik hier.
teeltvrije zone

Pagina delen