field-1246620_1920

Provinciaal Natuurbeheerplan 2016 ter inzage

13 jan 2015
Provinciale Staten hebben op 12 december 2014 het POL2014 met bijbehorende Omgevingsverordening Limburg 2014 vastgesteld. Vanaf 15 januari 2015 staat het definitieve POL2014 met kaarten online op de website van de Provincie Limburg.

Belangrijke bestaande natuur- en natuurontwikkelingsgebieden dienen zich binnen de begrenzing van de goudgroene natuurzone (onderdeel voormalige EHS) op de POL-kaart te bevinden.

Het is verstandig in ieder geval na te lopen of uw landbouwpercelen die voorheen geen EHS waren nu – wellicht ten onrechte – als goudgroene natuurzone zijn opgenomen.
Agrarisch natuurbeheer ligt binnen de zilvergroene natuurzone en in beperkte mate in de goudgroene natuurzone voor zover gelegen binnen of nabij Natura2000 gebieden.

Provinciaal Natuurbeheerplan Limburg 2016
Gedeputeerde Staten van Limburg hebben op 16 december het ontwerp Provinciaal Natuurbeheerplan Limburg 2016 vastgesteld. Dat ligt van 19 december tot en met 30 januari 2015 ter inzage.

Het Provinciaal Natuurbeheerplan geeft de na te streven doelen weer op het gebied van (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer. Dit plan is hier digitaal in te zien.

Hier kunnen de kaarten van het ontwerp Provinciaal Natuurbeheerplan en de beoogde doelen in detail en op perceelsniveau worden bekeken. Ook hier is het verstandig voor uw landbouwpercelen na te gaan dat niet buiten de goudgroene natuurzone omzetting van landbouw naar een definitieve natuurbestemming aan de orde is.

Voor zover het betrekking heeft op agrarisch natuurbeheer is deelname uiteraard op vrijwillige basis.

Het Provinciaal Natuurbeheerplan2016 vormt de basis voor subsidieverlening in het kader van het Subsidiestelsel Natuur en Landschapsbeheer. Dit Natuurbeheerplan is vooral ingestoken om de Europese natuurdoelen te bereiken. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat voor bepaalde landschapsdoelen in de toekomst geen beheersvergoeding te verkrijgen valt.

Het gaat dan met name om knip- en scheerheggen en hoogstamboomgaarden. In de collectieve LLTB-reactie zullen wij daarover een opmerking maken dat het niet de bedoeling kan zijn om landschapselementen aan te planten, te behouden en vervolgens de beheersvergoeding te schrappen, aldus Bert Senden, directeur belangenbehartiging.
Op dit moment is het subsidiestelsel Natuur en Landschapsbeheer met bijbehorende vergoedingen nog niet vastgesteld en dus ook niet beschikbaar.

Voor meer informatie omtrent het Provinciaal Natuurbeheerplan kunt u contact opnemen met de LLTB infolijn 0900-46365582 of uw adviseur.

Het ontwerp Provinciaal Natuurbeheerplan ligt van 19 december tot en met 30 januari 2015 ter inzage en ieder kan binnen deze termijn een zienswijze daartegen schriftelijk richten aan:

Gedeputeerde Staten van Limburg
Cluster Natuur, t.a.v. de heer R.J.H. Snijders
Postbus 5700
6202 MA Maastricht

Natuurrijk Limburg
Het is vanaf 2015 voor het eerst dat individuele agrarische ondernemers zelf geen SNL beheerovereenkomst meer kunnen afsluiten. Alle aanvragen vormen een onderdeel van een collectief plan; een gecoördineerd plan om ecologische doelen beter te kunnen halen. Deze doelen moeten zich richten op de bescherming van soorten waar Nederland voor Europa verplichtingen heeft: de focus voor Limburg richt zich dan in de eerste plaats op soorten die vooral in Limburg voorkomen binnen Nederland. In Limburg wordt één collectief opgericht onder leiding van Natuurrijk Limburg. Begin 2015 gaan de uitvoeringscollectieven van Natuurrijk Limburg hiervoor op zoek naar gemotiveerde agrariërs die in gebieden zitten waar het nieuwe agrarisch natuur- en landschapsbeheer mogelijkheden biedt. De voorintekening gaat over beheer dat ingaat op 1 januari 2016. De uitvoeringscollectieven zijn Vereniging Innovatief Platteland, Plattelandscoöperatie Peel en Maas regio, Boeren met Natuur en Stichting Mergellandcorporatie.

Voor de duidelijkheid: agrarisch natuurbeheer betreft vrijwillige zesjarige overeenkomsten om op landbouwgrond ecologische maatregelen te nemen. De grond blijft de functie landbouw behouden, en de grondgebruiker krijgt een vergoeding voor de gederfde inkomsten en zijn/haar beheeractiviteiten. Ten opzichte van het verleden gaat veel aandacht toe naar de ecologische effectiviteit van maatregelen op zich en in samenhang met elkaar. In Limburg zijn daar de afgelopen jaren al ervaringen in opgedaan met de Korenwolf en Weidevogels. Die ervaringen worden doorgetrokken naar de nieuwe subsidieregeling ANLb 2016, een samenvoeging van de Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer en de subsidieregeling Groenblauwe Diensten Limburg.

Het collectief gaat voor een gebiedsgerichte aanpak, waarbij we in ieder geval actief potentiële deelnemers benaderen die:
  • Een lopende overeenkomst agrarisch natuurbeheer hebben (SNL of Groenblauwe Diensten);
  • Op een plek zitten waar nog (zeldzame) diersoorten zitten waarvoor Nederland voor Europa verplichtingen heeft (hier kan leefgebied worden versterkt of verbindingen worden gelegd tussen verschillende leefgebieden);
  • Zeer dichtbij een Natura 2000 gebied zitten.


Gemotiveerde mensen met belangstelling voor (agrarisch) natuurbeheer kunnen zich aanmelden

De sleutel tot succes van het vernieuwde agrarisch natuurbeheer zit in de betrokkenheid en actieve inzet van de boeren die deelnemen. In sommige regio’s hebben geïnteresseerde agrariërs zich al kunnen melden bij een uitvoeringscollectief. Indien u dit nog niet heeft gedaan, en u toch al kenbaar wilt maken dat u interesse heeft, kunt u het contactformulier op de website van Natuurrijk Limburg invullen. Maak bij het invullen van uw vraag duidelijk kenbaar in welke plaats(en) u aan agrarisch natuurbeheer zou willen doen, en waar u interesse in zou hebben (landschapselementen zoals struweelhagen, singels en poelen, akker/grasranden, akkervogelbeheer, et cetera). U kunt ook een e-mail sturen naar info@natuurrijklimburg.nl.

De eerste selectie zal vooral op afstand plaatsvinden, het collectief kan helaas niet alle geïnteresseerden bezoeken. Wij verzoeken u daarom zo veel mogelijk informatie beschikbaar te stellen zodat wij een goede screening kunnen doen of uw wens uitvoerbaar is binnen de mogelijkheden die het Natuurbeheerplan biedt.

POL2014

Pagina delen