field-1246620_1920

Laatste stand van zaken Ontwerp POL

26 aug 2014
Bijna 700 zienswijzen heeft de provincie ontvangen op het Ontwerp Provinciaal Ontwikkelingsplan Limburg. Op 9 september aanstaande worden de zienswijzen en de voorgestelde wijzigingen besproken in het College van Gedeputeerde Staten.

De verwachting is dat medio september de Nota van Zienswijzen en wijzigingen op de website van de provincie zal worden geplaatst. Dit betreft niet alleen de teksten van het Ontwerp POL en verordening, maar ook de zonering op de POL-kaart die voor het toekomstperspectief van vele leden minstens zo belangrijk is. Uiteindelijk zal het POL2014 komende oktober worden vastgesteld door Provinciale Staten.

De LLTB heeft naar aanleiding van een tiental informatiebijeenkomsten met zo`n 500 leden een uitgebreide POL-zienswijze met een 25-tal punten ingediend. De POL-visie an sich is een prima stuk van de provincie. De kritiek vanuit onze achterban richt zich vooral op de kaarten met de zonering en de teksten van de Omgevingsverordening.

'De LLTB heeft in de tussentijd uiteraard niet stil gezeten', aldus Bert Senden, belast met dit belangrijke dossier. 'Zowel ambtelijk als op bestuurlijk niveau hebben wij de belangrijkste opmerkingen met de provincie besproken.' Enkele punten die zijn ingebracht zijn hieronder te lezen.

Flexibele begrenzing
De provincie was in dit POL-traject bezig om de Goudgroene Natuurzone (Ecologische Hoofdstructuur) tot op perceelsniveau vast te leggen. Dat gaat de provincie niet lukken omdat niet alle bestemmingsplannen digitaal beschikbaar zijn. Dat betekent dat ook niet alle agrarische bouwblokken zijn gevrijwaard van overlapping met de zonering goudgroen, zilvergroen of bronsgroen. Wij vinden dan ook dat de provincie hierover een heldere tekst in de Omgevingsverordening dient op te nemen, zodat ondernemers daardoor geen extra beperkingen of verplichtingen opgelegd krijgen.

Natuurbeken met 30 m natuurzone
Beken die reeds met natuurvriendelijke oevers meanderend zijn ingericht, zoals de Tungelroyse Beek, worden gevrijwaard van nieuwe groene claims. Natuurbeken krijgen geen goudgroene maar aparte status. Het gebruik van landbouwpercelen langs de nog in te richten beken dient voorlopig zonder extra beperkingen te kunnen worden voortgezet. Uitwerking van de herinrichting van beken dient in overleg met de grondeigenaren te geschieden. Bij ingrijpende (bouw)activiteiten binnen de natuurzone kan een goede ontwatering in de toekomst een probleem worden. Dat is niet de bedoeling. Hiervoor komt mogelijk een meldingsplicht met een watertoets.

Opdeling Goud- en Zilvergroene natuur
'Op een aantal plaatsen is gebleken dat er bij de zonering in goud-, zilver- en bronsgroen onlogische keuzes zijn gemaakt. Soms zijn landbouwpercelen midden in een natuurgebied aangewezen tot zilvergroene natuur terwijl deze toch bestemd zijn voor natuurontwikkeling. Leg dan hierop meteen de zone goudgroen en schrap elders op goede landbouwgronden eenzelfde oppervlakte goudgroen', aldus Henny Hartmann, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening.

Individuele verzoeken tot herbegrezing EHS
Wij hebben nogmaals bij de provincie aandacht gevraagd voor een correcte afhandeling van de verzoeken tot EHS-herbegrenzingsvoorstellen van LLTB leden uit 2010.
POL2014

Pagina delen