field-1246620_1920

Mestinvesteringsfonds voorziet in behoefte

8 jul 2014
Het Mestinvesteringsfonds is sinds mei vorig jaar operationeel en inmiddels zijn maar liefst 85 verzoeken binnengekomen voor een achtergestelde lening om daarmee de financiering van het mestverwerkingsproject te kunnen rondzetten.

Gezien het aantal aanvragen lijkt het fonds te voorzien in een behoefte. Op 12 februari 2014 ontving de melkveehouderij maatschap Gorter - van Diepenbeek financiƫle ondersteuning bij de realisatie van hun mestverwerkingsinstallatie van het Mestinvesteringsfonds. De maatschap investeert met hulp van het fonds en zal daarmee 60.000 kilogram fosfaat uit de Nederlandse landbouw gaan afvoeren.

Niet alle projecten voldoen aan de criteria van het fonds. Tevens is een aantal projecten nog bezig om alle benodigde informatie en zekerheden te verzamelen, zoals bijvoorbeeld de vergunningen. We zien dat steeds meer projecten erin slagen om de projectontwikkeling af te ronden en het financieringsvraagstuk in te vullen.

De fondsmanager heeft op dit moment twaalf projecten in behandeling en de verwachting is dat dit jaar dat aantal groeit. De ervaring leert inmiddels dat het de nodige moeite kost om in het financieringstraject de laatste puntjes op de 'i' te zetten. Als alle kansrijke projecten doorgaan, wordt een flinke bijdrage geleverd aan de invulling van de verplichte mestverwerking.

Het fonds is een gezamenlijk initiatief van een groot aantal voerleveranciers en LTO Noord, ZLTO, LLTB en NVV. Ook andere bedrijven in de periferie van de veehouderij kunnen zich hierbij aansluiten.
varkens3

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Kalverhouderij, Vleesveehouderij, Varkenshouderij