field-1246620_1920

LLTB: 5.000 ha nieuwe bossen in Limburg slecht voor lokale economie

25 okt 2016

De LLTB vindt 5.000 hectaren nieuwe bossen in Limburg niet reëel en slecht voor de lokale economie. Efficiënt gebruik van grond en de verbouw van landbouwgewassen hebben een gunstiger effect op het klimaat dan de aanleg van duizenden hectaren nieuw bos.

Hiermee reageert de land- en tuinbouworganisatie op een voorstel van de Nederlandse bos- en houtsector. “De land- en tuinbouw neemt al een eigen verantwoordelijkheid om CO2 terug te dringen en vast te leggen”, zegt LLTB-bestuurslid Pieter van Melick. “Een dergelijke hoeveelheid nieuw bos is gezien de huidige druk op gronden ook niet reëel.”

De LLTB en LTO Nederland staan achter het klimaatakkoord. De sector neemt een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het terugdringen van het CO2 probleem. Van Melick: “Dankzij het agrarisch grondgebruik en de gewasproductie draagt de landbouw al behoorlijk bij aan de opname van CO2. Daarnaast willen we nog meer CO2 vastleggen in landbouwgrond, door er meer humus in te verwerken.” LTO Nederland spreekt hier komende week ook over met de Tweede Kamer.

Naast de opname van CO2 werkt de agrarische sector ook hard aan het terugdringen van CO2. “Denk aan de massa’s zonnepanelen op boerderijen en de ontwikkelingen van aardwarmte in de glastuinbouw”, aldus Van Melick.

Niet reëel

De LLTB geeft aan geen renderende business case te hebben gezien voor de productie van bos. “Wanneer het de bedoeling is de grond voor bos met overheidsgeld aan te kopen, heeft dit een onevenredig grote invloed heeft op de agrarische grondmarkt”, zegt Van Melick. “Grond is en blijft schaars en duur, zo wordt grond nog duurder. Er is dan sprake van oneerlijke marktverstoring en concurrentie met akkerbouwgewassen en grasland.” Nederland is internationaal koploper als het gaat om een efficiënte gewasproductie per hectare. Je kunt beter landbouwgrond omzetten in regio’s waar de productiviteit lager is.

Lokale economie

Volgens Van Melick zouden de plannen om duizenden hectaren extra bos te plannen ook slecht kunnen uitpakken voor lokale economieën. “Kijk bijvoorbeeld naar Midden-Limburg. Daar wordt van elke euro ongeveer 20 cent verdiend in de land- en tuinbouw. Landbouw is juist één van de speerpunten in Keyport-gebied, de economische agenda van Midden-Limburg. Als je dan landbouwgrond inwisselt voor bossen, gaan die verdiensten verloren. Dat zou een slechte zaak zijn.”

Pieter v Melick

Pieter v Melick

Pagina delen