Volg LLTB op Twitter!

03-09-2019Mensen zelf belangrijkste bron van antibiotica resistentie ESBL

Microscoop

Uit onderzoek van RIVM, Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Gezondheidsdienst voor Dieren en Wageningen Bioveterinary Research blijkt dat de mens zelf de belangrijkste bron is voor ESBL-antibioticaresistentie.

Antibioticaresistentie is een probleem. Wereldwijd worden veel antibiotica gebruikt voor mensen, waardoor resistentie ontstaat en door bacteriën veroorzaakte infecties moeilijker bestreden kunnen worden. Ook de veehouderijsector werd gezien als een belangrijke bron, zeker als het gaat om de zogenaamde ESBL-antibioticaresistentie. Nu blijkt de mens zelf de belangrijkste bron.

Mens-op-mens overdracht is volgens de studie verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van alle besmettingen met ESBL. De bijdrage van voedsel werd geschat op ongeveer 19 procent, contact met huisdieren op 8 procent, niet-beroepsmatig contact met vee op 4 procent en zwemmen in oppervlaktewater en contact met wilde vogels op 3 procent.

'De veehouderij blijft uiteraard streven naar een zo laag mogelijk antibioticagebruik', zegt pluimveevoorman Eric Hubers. 'Maar het is ook belangrijk dat zaken in een goed perspectief worden geplaatst en andere bronnen ook worden aangepakt.'

Het persbericht van Wageningen Bioveterinary Research vindt u hier >> 

Sectorgroepen
Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Pluimveehouderij, Rundvee- en schapenhouderij
Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Inloggen