Volg LLTB op Twitter!

16 dec 2014AI in Duitsland

kalkoenen jenniskens
In de Kreis Cloppenburg (deelstaat Nedersaksen) is gisteren in de gemeente Barβel een verdenking van aviaire influenza vastgesteld op een bedrijf met 19.000 kalkoenen. Vandaag is bevestigd dat het Vogelgriep van het type H5N8 is. De 19.000 aanwezige kalkoenen zijn geruimd.

Uit voorzorg is in de Kreis Cloppenburg een standstill afgekondigd voor het vervoer van gevogelte voor 72 uur. Uitzondering geldt voor de afvoer van eendagskuikens van een broederij in het gebied naar een stal buiten het gebied. Barβel ligt ongeveer 100 km ten oosten van Groningen. In de Kreis worden ca. 13,5 mln stuks pluimvee gehouden. Meer informatie is hier te vinden.

Gezien de intensieve contacten dat het Nederlandse pluimveebedrijfsleven onderhoudt met deze regio, roepen wij alle betrokkenen op alle benodigde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voorzichtigheid blijft
Vanaf zondagavond is in Nederland de regio indeling opgeheven. De bezoekersregeling is evenwel nog steeds van kracht. Dat betekent dat een bedrijfsbezoek alleen onder specifieke omstandigheden mag voor de beroepsgroepen die expliciet in de regeling worden genoemd. Overige buitendienstmedewerkers roepen wij op om de communicatie met pluimveehouders vooral via telefoon en email te blijven doen. Ook de ontwikkelingen in Duitsland laten zien dat er nog geen sprake is van een stabiele situatie en een bezoekersregeling draagt aan de benodigde zorgvuldigheid bij.

Rusland
In onze vorige mail is de beschrijving van de exportmogelijkheid naar Rusland onvolledig geweest. Vanwege de uitbraak van HPAI heeft de Russische Federatie export toegestaan buiten de provincies Utrecht, Overijssel en Zuid Holland.

Vanwege LPAI uitbraken in het verleden bestaat er nog een exportverbod vanuit de volgende gemeenten: Ten Boer en Oldambt (beiden provincie Groningen), Franekeradeel (provincie Friesland), Swifterbant (provincie Flevoland) en Zaltbommel (provincie Gelderland).
Vakgroepen
Dit artikel staat onder de volgende vakgroep
Pluimveehouderij
Dossiers
Dit artikel staat onder het volgende dossier
Vogelgriep
Terug

Reacties

Reageren

Naam
E-mail
Reactie

Agenda